BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.447,68
HABER /  GÜNCEL

Silvan'da PKK'ya operasyon sürüyor

DİYARBAKIR'ın 3 mahallesinde sokağa çıkma yasağı bulunan Silvan İlçesi'nde PKK'ya yönelik operasyonlar devam ediyor.

Abone ol

İlçenin çevresindeki hakem tepelere tanklar konuşlandırılırken, bugün çıkan çatışmalar sırasında evine roketatar mermisi isabet eden 33 yaşındaki Mukaddes Arbağ yaralandı.

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde geçen salı günü saat 05.00'den itibaren Tekel, Mescit ve Konak mahallelerinde PKK'lı teröristlerin sokaklara kazdığı hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması için ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağının ardından mahallelerdeki barikatları kaldırmak, hendekleri kapatmak için zırhlı araçlar ve kepçelerle giden polis ekiplerine uzun namlulu silahlarla ateş açılması üzerine çatışmalar çıktı. Dün PKK'lı teröristlerin keskin nişancı tüfeği Kanas ile açtığı ateşte Özel Harekat polis memuru Necmi Çakır şehit olurken, bugüne kadar PKK'lı olduğu açıklanan Müslüm Tayyar ile 20 yaşındaki Sertip Polat ile çatışmaların sürdüğü mahallelerde yoldan karşıya geçmeye çalışan 3 çocuk babası 24 yaşındaki Engin Gezici, ile kendisine yardım etmek isteyen halası 55 yaşındaki İsmet Gezici öldü.

Silvan'ın çevresinde bulunan hakim tepelere tankların konuşlandırıldığı görüldü. Güvenlik güçleri de sokağa çıkma yasağı bulunan Tekel, Mescit ve Konak mahallerinde kazılan hendekleri kapatmak, barikatları kaldırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Teröristlerin ateş açması üzerine çıkan çatışmalar da yer yer devam ediyor. Mahallelerden patlama ve silah sesleriyle dumanlar yükseliyor.

Tekel Mahallesi'nde çıkan çatışmalar sırasında bir roketatarın isabet ettiği evde 5 çocuk annesi Mukaddes Arbağ yaralandı. Arbağ, ilk müdahalesi Silvan Devlet Hastanesi'nde yapıldıktan sonra Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

DP'Lİ AYDOĞAN: ÖZ YÖNETİM TÜRKİYE'Yİ BÖLMEZ

HDP Diyarbakır Milletvekilleri Nursel Aydoğan, Feleknas Uca, Ziya Pir, sokağa çıkma yasağının bulunduğu 3 mahallesinde çatışmaların sürdüğü Silvan'a geldi. Milletvekilleri, partililerle birlikte HDP ilçe binası önünden belediyeye kadar yürüdü. Belediye önünde toplanan kalabalığa konuşan Nursel Aydoğan, 6'ıncı kez sokağa çıkma yasağı uygulanan halka destek vermek için geldiklerini belirterek, "Öncelikle dün direnişte yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet yakınlarına ve Silvanlılar başsağlığı diliyorum. Aynı zamanda bu büyük direnişi ölümü göze alarak sürdürenleri selamlıyorum. Silvan'da çok büyük bir devlet terörü ve devlet şiddeti var. Sivil halkın devlet terörü karşısında ölümü göze almanın dışında yapabileceği çok fazla bir şey yok. Devlet bunu çok iyi bildiği için silahsız ve savunmasız bir halkın üzerine en acımasız güç olan özel harekatçılar tarafından Silvan halkına yönelik büyük bir saldırı var. Bu saldırının her direnişe, sivil katliamlarla sonuçlandırılır biliyoruz" dedi.

Aydoğan, öz yönetim talebinin saldırılarla bastırılamayacağını söyleyerek, "Silvan halkında öz yönetimi ve öz savunmayı sahiplenme yüksek düzeydedir. Bu direnişe sahip çıkma ve öz yönetimi sahiplenme adına halk topraklarından ayırmadı. Bu nedenle AKP'nin öz yönetim meselesi ile ilgili bu tip saldırılara bu meseleyi çözmeyeceğini bilmesi gerekiyor. Kürt halkı kendi kendini yönetmek istiyor, buna saygı duymaları gerekiyor. Öz yönetim bu ülkeyi bölmek değil, eşit ve özgür yaşamak demektir. AKP özellikle yönetim ilanını çarpıtarak öz yönetim ilan edilen yerlerdeki saldırılarla kendisini haklı bir pozisyona sokmaya çalıştı. Kürt halkının bu samimi isteğini anlayacaklardır. Öz yönetim ilanı ile ilgili halkın gösterdiği direnişe saygı duyunuz. Bu meseleyi özel harekatçılarla bitirmeye çalışacağına bununla ilgili gerekli görüşmeler yapılmalı, öz yönetim ile ilgili bir ortak nokta bulunmalıdır" dedi.

Halkın saldırılara rağmen geri adım atmadığını söyleyen Nursel Aydoğan, "Silvan halkı 1 Kasım'da AKP'ye ne istediğini bir kez daha gösterdi. Halk özyönetime evet demiştir. Tam da bu noktada yönetim meselesi Anayasa'da en fazla tartışması gereken konu olmalıdır ve yeni Anayasada çözülmelidir. Kürt halkı nu isteğinde vazgeçmeyecektir. Halkın kendini yönetmesi ve özgürce bu topraklarda yaşamayı istemesi hakkıdır. Bunu tartışacak bir konu yoktur. Herkes doğru bir noktada en kısa zamanda hazırlanacak olan anayasada öz yönetime yer vererek bu mesleyi çözmelidir. Öncesinde Avrupa özerklik şartındaki çekinceler kaldırılarak da bu meselenin kısmen çözüleceğini biliyoruz. 4 günden beri de eden ve halkın cana tak eden bu tabloya son vermelerini, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını ve Silvan halkın öz yönetimini inşa edecek bir ortamı yaratmalarını talep ediyoruz. Vekiller olarak burada olacağız. İnsan yaşamına mal olan günlerin geçmesi için dayanışmayı yükselteceğimizi bir kez daha devlet şiddetine karşı direnen Silvan halkını selamlıyorum. Onurlu mücadeleleri önünde saygı ile eğiliyorum" diye konuştu.

Bu arada Silvan'da sokağa çıkma yasağı bulunan 3 mahallede akşam saatlerinde de çatışmalar yaşandı. Mahallelerden sık sık patlama ve silah sesleri duyuldu.

ROKETATARIN İSABET ETTİĞİ BİNADA YANGIN ÇIKTI

Silvan'da akşam saatlerinde sokağa çıkma yasağının bulunduğu Tekel ile Mescit mahallelerinde devam eden operasyonlar sırasında Eski Bitlis Caddesi üzerindeki 2 eve roketatar isabet etti. Şans eseri ölen ya da yaralanan olmazken, evlerde yangın çıktı. Yangınlar büyümeden mahalle sakinleri tarafından söndürüldü. Bu arada çatışmalar sırasında kurşunların isabet ettiği Rıdvan Us adlı bir kişi de yaralandı. Yaralanan Us, Silvan Devlet Hastanesi'ne götürülüp tedaviye alındı. PKK'lıları etkisiz hale getirmek için operasyonların sürdüğü 3 mahallede zaman zaman silah ve patlama sesleri geliyor.