BIST 9.142
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,66
HABER /  GÜNCEL

Silvan'da neler oluyor son durum bir şehit

Silvan'da sokağa çıkma yasağının 9'ncu gününde neler oluyor? Silvan'dan gelen son haberlere göre bir teğmen şehit oldu.

Abone ol

Silvan'da sokağa çıkma yasağı dokuzuncu gününde. İlçede altıncı kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

Silvan'dan gelen en son haberlere göre bir teğmen şehit oldu. 

3 Kasım'da ilan edilen yasak bu kez Mescit, Tekel ve Konak mahallelerini de kapsıyor.

Bu mahallelerde barikat kurup hendek kazan gruplara karşı başlatılan operasyon için helikopter ve insansız hava araçlarının da kullanılıyor. 

BBC Türkçe Servisi'nin Silvan'dan aktardığı en son haberlere göre, dokuz gün içinde özel harekat polisi Necmi Çakır ve Müslüm Tayar, Sertip Polat, Engin Gezici, İsmet Gezici, Mehmet Gündüz ile Yakup Sinba adlı kişiler yaşamını yitirdi. Birçok yaralının da olduğu belirtilen Silvan'da telefonla iletişim kurulamıyor.

Yasağın uygulanmadığı mahallelerde de zaman zaman elektrik ve su sıkıntıları yaşanıyor. Ama GSM operasyonlarından kaynaklanan aksaklıklardan dolayı ilçenin genelinde telefon ve internet erişimi sağlanamıyor. İlçenin yüksek noktalarında Batman’dan gelen telefon sinyalleri ile iletişim kurulabiliyor.

silvan son durum neler oluyor 11 kasım 2015

MAHALLELER ARASI GÖÇ

İlçede sık sık bir mahalleden diğerine göç yaşanıyor. Diyarbakır'a akrabalarının yanına yerleşenlerin sayısı da oldukça yüksek.

Tekel Mahallesi'nde eczanesi olan Hüseyin Kandemir de, yaşayan son olaylardan sonra Diyarbakır’a geldiğini aktarıyor.

Son üç ayda iş yapamadığını, maddi olarak zararının büyük olduğunu ifade eden genç eczacı, çatışmaların olmadığı dönemde de olaylar çıkacak endişesinden dolayı herkesin tedirgin olduğunu aktarıyor.

BBC Türkçe'ye konuşan ve adını vermek istemeyen bir öğretmen ise çatışmalara karşı duyarsızlaşmaya başladıklarını ve duygularını kaybettiklerini söylüyor.

"Seçimden sonra olaylar durulacak sanıyorduk ama bir şey değişmedi. Bir taraftan çatışmalar, tanklar toplar, diğer taraftan arkadaşınızla kahvaltıya gidiyorsunuz. Duygularımızı kaybettik ve asıl acı olan da bu."

Diyarbakır Silvan bugün son durum 11 kasım 2015

HDP'LİLERDEN DEVLETE SUÇLAMA

Silvan'daki son durum hakkında konuşan HDP milletvekillerinin Çağlar Demirel, yaşanan olaylardan PKK'yı değil devleti sorumlu tuttu.

Demirel, "Tanklarla evlere top atışı yapılıyor. Evler yıkılıp yanıyor. O evlerin içinde insanlar var mı bilmiyoruz. Burada devlet terör estiriliyor. Bu sabah bir kahve tarandı. Zırhlı araç tarayıp gitmiş. Görgü tanıkları var. Bir kişi öldü ve üç kişi ağır yaralandı. Keskin nişancılar insanları avlıyor. Biz taranan kahveye geldik ama bize de ateş açıldı" iddiasına bulundu.

ÖLDÜRÜLENLER SİVİL DEĞİL PKK'LI

Silvan Kaymakamı Murat Kütük ise öldürülenlerin sivil değil, PKK'lı teröristler olduğunu söyledi. Kütük şöyle konuştu:

SİLVAN KAYMAKAMI KÜTÜK:Madem herkes sivil de bu kadar ateş bize nereden geliyor, havanları ve roketleri atanlar da sivil mi?

 "Sosyal medyaya baktığınızda burada öldürülen teröristler hep sivil. Bunlar sosyal medyayı çok iyi kullanıyorlar. Ama dün emniyetin zırhlı aracıyla gelen hakim ve savcılarımızın bulunduğu araca ateş açıldı. Kahvehane de aynı saatlerde taranmış. Bizim tahminimiz aracın tarandığı sırada seken bazı kurşunların kahveye isabet ettiği. Ama tabi daha önce de, eylemlerde kendilerine destek vermedikleri için örgütün kahveleri tarayacağı konusunda vatandaşları tehdit ettikleri istihbaratı da geldi. Fakat biz soruşturmamıza devam edeceğiz."

Kütük, ilçenin birçok noktasında konulmuş keskin nişancıların olduğu, sivillerin bundan zarar gördüğünü sorusuna "O mahallelerde sokağa çıkma yasağı var. Madem herkes sivil de bu kadar ateş bize nereden geliyor, havanları ve roketleri atanlar da sivil mi? O zaman burada hendek kazanlar da ateş açanlar da sivil. Üç mahallede kırkın üzerinde hendek var ve 50-60 civarında silahlı var. İlçemizi bu unsurlardan temizleyinceye kadar operasyon sürecek" dedi. 

Murat Kütük, operasyonlarda tankların kullanılması konusunda ise şunları söylüyor:

"Gerekirse tanklar da kullanılacak. Tank değil VNA adlı zırhlı bir askeri araç. Terör unsurlarını görünce vuruyor. Terör örgütü unsurlarını etkisiz hale getirmeye çalışıyoruz. Sosyal medyada paylaşım yapanlara şunu soruyoruz, hırsızın hiç mi kabahati yok?"