BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,78
ALTIN 2.394,92
HABER /  GÜNCEL

Şili'de öğrencilerden referandum çağrısı

Hükümetle görüşmelerden sonuç alamayan öğrenci hareketi hafta sonu sembolik bir halkoylaması düzenleyerek eğitim reformu taleplerini yaygınlaştırmaya çalışacak.

Abone ol

Öğrenci hareketinin liderlerinden Camila Vallejo

Şili'de eğitim reformu talep eden öğrenci hareketi, gayri resmi bir referandum düzenleyeceklerini açıkladı.

Dört aydır süren eylemlerde dile getirilen ücretsiz eğitim talebinin halkoyuna sunulacağı referandumun bağlayıcı bir özelliği olmasa da öğrenci hareketinin isteklerinin yaygınlaşması hedefleniyor.

BBC'ye konuşan öğrenci hareketi liderlerinden Jaime Gajardo hafta sonu düzenlenecek oylamayla hükümet üzerindeki baskıyı artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Halk oyuna sunulacak talepler özetle ücretsiz ve kaliteli eğitim ile kar amaçlı kuruluşların eğitim alanından uzak tutulmaları olacak.

Polis müdahalesi

Bu arada dün başkent Santiago'da öğrencilerle polis arasında çatışmalar yaşandı.

Öğrenci liderleri ile hükümet arasındaki görüşmelerden uzlaşma çıkmadı.

Çarşamba günü hükümetle öğrenci hareketi temsilcileri arasındaki görüşmelerin uzlaşma çıkmadan sona ermesi ardından, dün sokaklara dönen öğrenciler sert polis müdahalesiyle karşılaştılar.

Polisin tazyikli su kullanarak dağıtmaya çalıştığı öğrencilerden bazı gruplar barikatlar kurarak polisle çatıştılar.

Öğrenci hareketinden yapılan açıklamada, dünkü müdahale dört ay boyunca polis tarafından sergilenen en sert tavır oldu.

“Şili Kışı”

"Arap Baharı" sloganından esinlenilerek "Şili Kışı" olarak adlandırılan ülkedeki öğrenci eylemleri Mayıs ayından beri devam ediyor.

Eğitim kalitesinin ve eğitime ayrılan bütçenin artırılmasını talep eden öğrenci eylemleri sonucunda devlet başkanı Sebastian Pinera reform sözü vermiş, eğitim bütçesinin artırılacağını vaat etmiş ve öğrenci liderleriyle görüşmeyi önermişti.

Öğrenci hareketi ise devlet başkanının söz verdiği reformların yeterli olmayacağını, 1973 ile 1990 arasında yaşanan askeri yönetim sırasında kurulmuş eğitim sistemini düzeltemeyeceğini savunuyorlar.

Şili'deki öğrenci hareketinin liderlerinden Camila Vallejo hükümetten öncelikli taleplerinin 2012 bütçesinin detaylarının, özellikle de eğitime ayrılan kaynağın açıklanması olduğunu belirtti.