BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.440,18
HABER /  DÜNYA

'Silah ihracatımız meşrudur!'

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkelerine yaptığı silah ihracatının meşru olduğunu söyledi.

Abone ol

İngiltere Başbakanı David Cameron’un üç günlük Orta Doğu ziyaretinde ‘eski bir dost ülke’ olarak tarif ettiği Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Umman’da yapacağı temaslarda 100 adet Typhoon jeti için bu ülkelerle sözleşme yapacak olması İngiltere basınında geniş yer aldı.

BAE Hava Kuvvetleri’nin Fransız Mirage tipi jetlerden oluşan hava filosunu İngiliz yapımı Typhoon tipi jetlerle yenilemesi için BAE Başbakanı’nı ikna etmeye çalışan Cameron’un ziyaretinden sonra Umman’ın da İngiltere’den 12 Typhoon jeti alması bekleniyor.

Birleşik Krallığın ‘300 bin kişiye istihdam sağlayan büyük bir silah sanayisi ülkesi’ olduğuna temas eden Başbakan Cameron, “Otokratik rejimlerle yönetilen ülkeler de kendilerini savunma hakkına sahiptirler ve bizim de bu ülkelere silah satma hakkımız son derece meşrudur” dedi.

David Cameron, dış politikada NATO dışından ülkelerle de askeri yakınlaşma teşebbüslerinde bulunmasıyla dikkat çekiyor. Cameron, Körfez ülkeleriyle imzalayacağı milyarlarca dolarlık silah ticareti sözleşmeleriyle İngiltere’nin silah sanayisinin herhangi bir krizle karşılaşmadan imalat devamlılığını sağlamasını hedefliyor. Cameron’un bir başbakandan çok bir silah taciri gibi davranması ise dikkat çekiyor.