BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.432,05
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Sigortalı ağaçların zararı karşılandı

Tarsim'den sigorta yaptırarak ağaçlarını güvence altına alan 5 üreticiden ikisinin zararlarının yüzde 45 ila yüzde 60'ı karşılandı.

Abone ol

Geçtiğimiz günlerde Ödemiş'e bağlı Kaymakçı beldesinde etkili olan dolu ve fırtınalı yağış sonrası Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na ait olan Tarım Sigortaları Havuzu'na yani Tarsim'e üye olan beş erik üreticisinin zararlarının karşılanması Kaymakçı Erik Üreticileri Birliği'nde memnuniyet yarattı.

Tarsim'den sigorta yaptırarak ağaçlarını güvence altına alan 5 üreticiden ikisinin zararlarının yüzde 45 ila yüzde 60'ı karşılanırken, 21-22 Haziran'daki fırtınalı yağış sonrası ağaçları zarar gören üç üreticinin bahçesinde de ağaç başına 20 kilogram zarar tespit edildi.

Tarsim'e sigorta yaptırmayan erik üreticileri büyük zarar görürken, dolu yağışı İtalyan eriği cinsini oldukça kötü etkiledi. Sigortanın bu denli zararı karşılamasının üreticiler açısından mutluluk verici olduğunu kaydeden Kaymakçı Erik Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Uyar; “Tarsim'in dolu ve fırtına sonrası Kaymakçı'ya gelerek incelemelerde bulunması ve zararı karşılaması 72 üyemiz tarafından memnuniyetle karşılandı.

Tarsim ekipleri son derece titiz bir çalışma yürüterek zararları tespit etti. Diğer üyelerimiz de önümüzdeki yıl ağaçlarını Tarsim ile güvence altına alacaklar. Piyasanın durgunluğu nedeniyle zorda olan üreticimiz bir de doğa olayları nedeniyle darbe yemek istemiyor” dedi.

KAYMAKÇI'YA METEOROLOJİ İSTASYONU

Tarsim'in hasar tespiti sırasında bazı sıkıntıların da yaşandığını belirten Uyar, Kaymakçı'daki meteorolojik olayların daha iyi kaydedilmesi için bir meteoroloji istasyonu istedi.

Ödemiş'teki istasyonun beldedeki anlık olayları tespit edemediğini ve Ödemiş'teki hava durumuna göre rapor verdiğini ifade eden Uyar; “Tarsim gerçekten güzel çalışıyor. Ama hava olayları sonucunda doğan zararlarda Ödemiş'teki istasyonun verileri kullanılıyor. Kaymakçı'daki anlık durum rapor edilemediği için sıkıntı yaşanıyor. Bu nedenle Kaymakçı'ya kurulabilecek bir meteoroloji istasyonu diğer ilçe ve beldelerimiz için de iyi olur” dedi.