BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SAĞLIK

Sigara tezhgah altında satılacak

Sigarayla ilgili tasarı yasalaşırsa bundan böyle sigara marketlede tezgah altında satılacak.

Abone ol

Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey, "Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun"da değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifinin, yasalaşması halinde bakkal ve marketlerdeki sigara standlarının tezgah altına ineceğini bildirdi.
     
Sigaranın zararları konusunda konferans vermek üzere Antalya’da bulunan Korbey, Vakıf yöneticileriyle Anadolu Ajansı Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret etti.
     
Korbey, ziyarette yaptığı açıklamada, sigarayla daha etkin mücadele amacıyla hazırlanan yasa teklifinin Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’ndan geçtiğini, şimdi de Adalet Komisyonu’nda görüşüleceğini bildirdi.
     
Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’da değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifinin, Adalet Komisyonu’nda yarın ele alınacağını belirten Korbey, kendisinin de komisyon toplantısına katılarak, bilgi vereceğini ve görüşlerini dile getireceğini söyledi.
     
Kanun teklifiyle ilgili çalışmanın TBMM’de 1,5 yıldır sürdüğüne değinen Korbey, yasa teklifinin olgunlaştığını, teklifin hiçbir değişikliğe uğramadan TBMM Genel Kurulu’nda yasalaşmasını beklediklerini kaydetti.


SİGARA TEZGAH ALTINA
     
Teklifin yasalaşması halinde sigara satışına da bazı kontroller ve kısıtlamalar getirileceğini belirten Korbey, "Yasanın çıkması halinde, bakkal ve marketlerdeki sigara standları kalkacak, sigara tezgah altına inecek" dedi.
     
Yasa teklifini "devrim niteliğinde" diye tanımlayan Korbey, yasa teklifinin iktidar ve muhalefet kanadından çok sayıda milletvekili tarafından hazırlandığına dikkati çekti.
      Yasanın insan hayatını kurtaracağının da altını çizen Korbey, "Ancak sigara lobilerinin, Adalet Komisyonu’ndaki bazı milletvekillerini etkilemeye çalıştıklarını haber aldık. Ben hiçbir milletvekilinin, bu lobinin faaliyetlerinden etkileneceğini sanmıyorum" diye konuştu.
     
1996 yılında çıkarılan yasa öncesi de aynı lobi faaliyetlerinin yürütüldüğünü hatırlatan Korbey, ABD’deki sigara şirketlerinin internet sitelerinde, 1996 öncesinde Türkiye’de yürüttükleri lobi faaliyetlerini geçtiğimiz günlerde açıkladıklarını söyledi.


"YUMUŞATILMASINA KARŞIYIZ"
     
Yasa teklifinin yumuşatılmasına karşı olduklarını ifade eden Korbey, şöyle konuştu:
     
"Bu yasanın çıkmasıyla ölümlerde azalma olacak. Pasif içicilik önemli oranda azalacak. Türkiye’nin yaşam standardı yükselecek. Bir sivil toplum örgütü olarak 12 yıldır mücadele ediyoruz. Yasa, 1996’da 4 yıl komisyonlarda bekletildikten sonra geçirilebilmişti." "


"KURTLAR VADİSİ’NDEKİ MOZAİK, KANADA’DA HABER OLDU"
     
Türkiye’de sigarayla mücadele çalışmalarının başka ülkelerde de dikkatle izlendiğine değinen Korbey, "Yasa çıkarsa Türkiye’nin prestiji, dünya genelinde özellikle de AB nezdinde de artacak. Kurtlar Vadisi dizininin televizyondaki tekrar yayınlarında, sigara içilen sahnelerin mozaiklenmesi, Kanada televizyonları ve basında haber oldu.
     
Bu gelişmeden övgüyle söz ettiler. (Biz başaramadık ama Türkiye televizyonlarda sigara içilen sahnelerin mozaiklenmesini başardı)dediler" diye konuştu.