BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.469,33
HABER /  SAĞLIK

Sigara içilemeyecek yerler

Milletvekilleri sigaraya topyekün savaş açtı. Hazırlanan yasa teklifinde sigara yasağı genişledi.

Abone ol

Meclis, sigarayı toplumsal hayattan çıkarmaya hazırlanıyor. Hazırlanan yasa teklifine göre kamu binalarında, lokanta, kafe, düğün salonu ve alışveriş merkezlerinde sigara içilemeyecek. Taksi dahil, toplu taşıma araçlarının tümünde de sigara içmek  yasaklanıyor. Özel araç sürücüleri de, yanlarında sigara kullanmayan biri bulunduğu taktirde sigara içemeyecek. 

Meclis Sağlık Komisyonu'ndan geçen 10 maddelik yasa teklifi, sigara tiryakilerinin yaşamını zorlaştıracak. Yasa teklifi ile tütün ürünlerinin içilmesi yasaklanan yerlerin kapsamı genişletildi.
      
     Buna göre:
     
     Kamu binalarında
     Spor ve sosyal amaçlı kulüp ve derneklerde
     Lokantalarda
     Alışveriş merkezlerinde
     Kongre, toplantı ve konferans salonlarında
     Kafelerde
     Bilardo, bowling salonlarında
     Özel işyerlerinde
     Mezarlıklarda
     Taksilerde
     Karayolu, demiryolu, deniz ve havayolu taşıma araçlarında
      
Kapalı mekanlarda sigara içenler için tecrit alanları oluşturulacak. Bu alanların havalandırma tertibatına sahip olması koşulu aranacak. Aynı durum oteller için de geçerli olacak. 
     
Denizyolu taşıma araçlarının sadece güvertelerinin bir bölümünde sigara içilebilecek aynı koşul açık hava etkinliklerinin seyir yerleri için de geçerli olacak.
     
Tütün ürünlerinin reklam ve tanıtımını da yasaklayan kanun teklifi, üretici  firmalara sponsorluk ve promosyon yasağı getiriyor. 
     
18 yaşından küçüklere satışa ağır ceza 
     
18 yaşından küçüklere sigara satışı ağır cezalara tabi tutulacak. Sigarayı  yalnızca satış belgesi olanlar dolap içinde dışarıdan görünmeyecek şekilde satışa sunabilecek.
     
Yere izmarit veya sigara paketi atmak da ağır para cezası nedeni olacak. Televizyon programlarının hiçbirinde sigara içenlerin görüntülerine yer verilemeyecek.
     
     Televizyon ve radyolara ayda 90 dakika sigaranın zararları ile ilgili program yapma zorunluluğu getiriliyor ve kanun teklifi ile polis, asker, zabıta gibi üniforma giyenlerin kamuya açık alanda sigara içmeleri yasaklanıyor.
     
     Yasaklara uymayanlara hapis veya para cezası verilecek. Para cezaları 100 ile 1 milyon 250 bin YTL arasında olabilecek.