BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.470,25
HABER /  GÜNCEL

Sıfırcı hoca Fransa'ya dediğini yaptı

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Yunanistan'a yapılan yatırımların risklerini gerekçe göstererek Fransa'nın en büyük bankalarından Societe General ve Credit Agricole'un kredi notlarını birer kademe düşürdü.

Abone ol

Fransa'nın en büyük bankalarından ikisinin kredi notları, ellerindeki Yunan tahvillerinin yarattığı risk gerekçe gösterilerek düşürüldü.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Societe General bankasının notunu Aa1'den Aa2'ye, Credit Agricole'un notunu Aa2'den Aa3'e indirdi.

Böyle bir karar alınabileceği söylentileri, her iki bankanın hisselerinde hafta başından bu yana değer kaybı yaşanmasına yol açmıştı.

Bu yılın Şubat ayından bu yana da Societe General hisseleri yüzde 60, Credit Agricole hisseleri ise yüzde 65 değer kaybetti.

Ülkenin diğer bankacılık devi BNP Paribas'da ise aynı dönemde değer kaybı yüzde 53 oldu.

BNP Paribas 'izlemede'

Moody's üç bankayı 15 Haziran'da olası bir not düşürme adımı için izlemeye almıştı. BNP Paribas için bu statü devam ediyor.

Kuruluşun açıklamasında BNP'nin notunun da bir kademe düşürülebileceği kaydedilmekle birlikte, bankanın sermaye ve gelirlerinin Yunanistan'dan kaynaklacak olası bir kaybın yanında Portekiz ve İrlanda ekonomilerinden kaynaklanan sorunları da aşmaya yeteceği belirtildi.

BNP Paribas'nın elindeki Yunan tahvilleri ve bu ülkeye açılan kredilerin tutarı 8,5 milyar euro'yu buluyor.

Notu düşürülen bankalardan Societe General'in Yunanistan yatırımları 6,6 milyar euro olurken, Credit Agricole'un elindeki tutar 27 milyar euroyu buluyor.

BBC Paris muhabiri Christian Fraser, Fransa hükümetinin de Amerikan ve İngiliz hükümetleri gibi gerekirse bankalarına destek için devreye girip girmeyeceğinin merak edildiğini söylüyor.

Yakın zamana dek Fransa Maliye Bakanlığı yapan IMF Başkanı Christine Lagarde, krizin başından bu yana kendi bankacılık sistemlerinin sağlam olduğunu ve 'kurtarma operasyonu' gerekmeyeceğini söylüyordu.

Yunanistan'ın borçlarını vadesinde ödemesi konusundaki kaygılar sürerken, Almanya ve Fransa liderleri, bugün Yunan Başbakanı Yorgo Papandreu ile telekonferans yöntemiyle görüşmeye hazırlanıyor.