BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,07
ALTIN 2.472,62
HABER /  GÜNCEL

JFK suikastı sonrası Jackie Kennedy, neler anlattı?

ABD başkanı John F Kennedy öldürüldükten dört ay sonra eşi Jackie Kennedy ile yapılan ancak elli yıldır saklı kalan sohbetler ilk kez yayınlandı. Mülakatlarda bazı dünya liderleri egomanyak, bunak, nemrut gibi yaftalar yiyor.

Abone ol

ABD'nin 35'inci başkanı John F Kennedy'nin eşi Jackie Kennedy ile, yaklaşık elli yıl önce yapılan bir mülakat ilk kez yayımlandı.

Amerikan tarihinin en ünlü başkan eşi olan Jackie Kennedy, eşinin suikast sonucu ölümünden sadece dört ay sonra Beyaz Saray tarihçisi Arthur Schlesinger ile şahsi gözlemlerini paylaştı.

Ancak 'Jackie', bu mülakatın kendisi öldükten sonra yayımlanması şartını koşmuştu.

Sekiz saatlik ses kayıtları, 1994 yılında ölen Jackie Kennedy'nin kimi dünya liderlerine ilişkin sivri eleştirilerini, eşiyle özel anlarına ilişkin duygularını yansıtıyor.

Jackie Kennedy öldüğü güne dek tüm dünyada büyük ilgi çeken hayatı konusunda konuşmamış, sessiz kalmıştı.

Kayıtlar, bugün yayımlanan "Jacqueline Kennedy: John F Kennedy ile Hayata İlişkin Tarihi Sohbetler" adlı kitaba konu oldu.

Ses kayıtlarında ilgi çeken bölümlerin başında Jackie Kennedy'nin, yurttaş hakları savunucusu Martin Luther King'i "korkunç bir adam" diye anması geliyor.

Jackie, kayınbiraderi ve ABD Adalet Bakanı Robert Kennedy'nin kendisine Martin Luther King'i eşinin cenazesinde sarhoş gördüğünü anlattığını aktarıyor.

İngiltere'yi İkinci Dünya Savaşı yıllarında yöneten başbakanlardan Winston Churchill'in ise "daha ellili yıllarda bunamış" olduğunu söyleyen Jackie, İndira Gandhi'nin, Hindistan'ın ilk başbakanı olmasından önce "aksi, nemrut bir kadın" olduğunu anlatıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle'ü "egomanyak ve kindar" biri olarak tanımlıyor.

Jackie Kennedy, eşinin Teksaslı başkan yardımcısı Lyndon Johnson'ı başkanlık yarışını dengeleyebilmek için Güneyli bir kişiye ihtiyaç duyduğundan ve istemeyerek bu göreve getirdiğini anlatıyor ve "Jack bazen, 'Tanrım, Lyndon başkan olsa ülkenin halini düşünebiliyor musun?' derdi" diyor.

Lyndon Johnson, John F Kennedy öldürüldükten sonra, ABD başkanlığını üstlenmişti.

Küba füze krizi ve suikast

Jackie Kennedy, ayrıca kocasının 1962'de Küba ile yaşanan füze krizi sonrası aldığı suikast tehditleri üzerine şakalar yaptığını belirtiyor.

Kayıtlarda anlattığına göre First Lady, kriz sırasında başka liderlerin eşleri güvenli yerlere gönderildiği halde, kocasının yanında kalmak için ısrar etmiş ve "Beyaz Saray'daki sığınak olmasa da, sensiz yaşamaktan ise seninle olmak, seninle ve çocuklarımla ölmek istiyorum." demiş.

Jackie Kennedy sohbet sırasında bir ara kocasının Princeton Üniversitesi'nden bir tarihçiye "Abraham Lincoln, öldürülmeseydi de büyük bir başkan olarak hatırlanır mıydı?" diye sorduğunu anımsıyor.

Tarihçi, bunun pek muhtemel olmadığı, zira Lincoln yaşamış olsa Amerikan İç Savaşı'nın sonrasındaki sorunlarla boğuşacağı için, şöhretinin de zedeleneceği yorumunu yapıyor.

Jackie Kennedy şöyle devam ediyor "Sonra Jack'in, 1962'deki Küba füze krizi sonrası, her şey fevkalade sonuçlandığında şöyle dediğini hatırlıyorum: Birisi beni günün birinde vuracaksa, o gün bugündür."

John F Kennedy, bu olaydan bir yıl sonra, 1963 yılının Kasım ayında Teksas'ta suikaste uğradı.

Kayıtlara Kennedy ailesinin bazı duygusal anları da yansıyor.

Mülakat yapılırken o zaman üç yaşında olan John Kennedy Junior, lafa karışıyor.

Schlesinger, çocuğa babasına ne olduğunu bilip bilmediğini soruyor, John Kennedy Junior da "o şimdi cennette" yanıtını veriyor.