BIST 10.209
DOLAR 32,43
EURO 34,77
ALTIN 2.400,40
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Sıfır ev alacaklara vergi tuzağı!

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, yakın zamanda meclisten geçmesi beklenen yeni yasanın getirdiklerini Piyasanet Tv'de açıkladı.

Abone ol

Temelden daire alımı yapanların teslim tarihinde karşılaşabileceği olası yüksek vergiler konusunda hayati uyarılar yapan Hürriyet yazarı Prof. Kızılot, yeni yasayla dairelerin artık m2'sine göre değil mali değerlerine göre vergilendirileceğini belirtti.

Bugünkü uygulamaya göre iki ayrı uygulama yapıldığını belirten Kızılot, KDV hesaplamasındaki ayrıntıya dikkat çekti:

"Net alana göre hesaplaması var. 150 metrekareye kadar yüzde 1, daha fazlasında yüzde 18. Bu öteden beri ciddi bir tartışma konusu. Bu olayın şöyle çözümlenmesi bekleniyordu. 150 metrekareye yüzde, aşan kısmı için, yüzde 18 olsun...Ya da kademeli bir artış beklenyordu.

Şu anda Meclis'e gönderilen bir yasa var. Orada Bakanlar Kurulu'na yetki veriliyor. Diyor ki, evin değerine bakılacak. Duruuma göre 120 metrekare bir evin değeri yüzde 1 ya da 18 olabilecek"

SIFIRDAN DAİRE ALACAKLAR DİKKAT!

Kızılot, halk dilinde, kaba inşaat, sıfırdan ya da temelden girme olarak daire alımlarınında yeni yasayla ailelerde büyük bir yıkım yaratacağı uyarısında bulundu:

"Şu anda türkiyede bu şeklide satılmış yüzbinlerce konut var. Bunların bitimi de 2012 yılının yaz ayları ya da 2013 yılı. Yeni yasa çıkınca, KDV'de ince bir nokta var. Evin teslim edildiği tarihte KDV'yi doğuran olay diyorlar. Evini almış, parasını vermiş, ama KDV bir anda yüzde 18 olursa, 500 bin liralık  bir dairede 85 bin TL yapar. Bu da birçok ailede büyük bir yıkım yaratır"

İşte Kızılot'un uyarıları...