BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Side, aslına dönecek

Side Limanı'nın ağzına karşılıklı yapılacak Apollon ve Athena heykelleri aynı zamanda deniz feneri olacak

Abone ol

Side tarihteki aslına geri döndürülecek,Side Limanı'nın ağzına karşılıklı yapılacak Apollon ve Athena heykellerinin ellerinde taşıyacakları meşaleler deniz feneri işlevi görecek.
Mısır kraliçesi Kleopatra'nın Romalı komutan Antonius ile havuzda yıkanarak seyrettiği gün batımı, geç Roma döneminde yapılan gladyatör gösterileriyle Roma döneminin en büyük köle pazarı Antik Side, tarihi dokusuyla yenilecek.
Eski Pamfilya'nın doğal limanı olan, Lydia, Pers ve Roma döneminde ticaret merkezi olarak ün salan, korsanların önemli merkezi Side, antik tarihiyle yeniden ayağa kalkıyor. Side Belediyesi'nin akademisyenlerle işbirliği içerisinde hazırladığı projeyle Athena ve Apollon tapınakları tarihteki ilk halini alacak ve antik kentte kalıntılar arasına Roma-Bizans dönemi resmedilecek. Side Limanı'nın ağzına karşılıklı yapılacak Apollon ve Athena heykellerinin ellerinde taşıyacakları meşaleler deniz feneri işlevi görecek.

Side'deki meydan, sokak lambaları ve oturma grupları antik mimari ve yapı elemanlarından hareketle tamamen yenilenecek.
Arkeolog Orhan Atvur ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölüm Başkanı ve Akdeniz Dil ve Kültürleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sencer Şahin'in danışmanlığını yaptığı proje kapsamında ilk olarak antik kentin yeni logosu yaratıldı.

Anadolu'nun bereket sembollerinden nar, Roma İmparatorluk dönemine dek şehrin sembolü olarak yeraldığı Side sikkelerindeki haliyle antik kentin logosu olarak kullanılacak.
Ressam Esma Civcir tarafından antik kenti rekonsturiktif (yeniden inşa etme, yeniden oluşturma) ve mitolojik olarak anlatan 30 tablo ören yerlerine camekanlar arasına yerleştirilecek.
Sanat kritiğini Alman sanat tarihçisi Prof. Dr. Mattihas Bleyl'in yapacağını tablolar, Side'ye yerleştirilmeden önce aralarında Fransa ve Almanya'nın da bulunduğu çok sayıda ülkede 2 yıl boyunca sergilenecek ve antik kent sanat yoluyla tanıtılacak.
Antik bir kentin ilk kez kendi dokusu ile planlanarak yenileneceğini vurgulayan ressam Esma Civcir AA muhabirine, böyle bir projede yer almaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Yapacağı ve boyları 2 metreye ulaşacak tablolarda, Hermes'i, korsanları ve köle pazarlarını yeniden Side'ye getireceğini anlatan Civcir ayrıca, hamam sahnelerini, Artemis Tapınağı'nı, zeytinyağı işliklerini resmedeceğini söyledi.
Zeus'un çocukları Apollon ve Athena, Side Limanı'nda yeniden hayat bulacak. Belediye Başkanı Osman Demirkulak'ın girişimiyle tamamını rıhtım haline getirilen ve denizin 4-5 metre derinleştirildiği Side Limanı'nın iki ucuna karşılıklı olarak Apollon ve Athena heykelleri yerleştirilecek.
Limanda mevcut olan deniz feneri kaldırılacak ve 12-13 metre boyundaki heykellerin ellerinde taşıdıkları meşaleler deniz feneri işlevi görerek, beldenin yeni sembolü olacak.
Esma Civcir'in tasarladığı heykeller, heykeltıraş Yrd. Doç. Nusret Başdöner tarafından yapılacak. Bununla birlikte Apollon ve Athena Tapınakları restore edilerek ilk hallerine getirilecek.
Kumköy kapısı ve Manavgat girişine yapılacak heykelle, turistleri korent başlıklı sütunlardaki melek figürleri karşılayacak. Melekler, Side Müzesi'ndeki lahitlerde bolca yer alan figürlerden alındı.
Side Antik Kenti Meydan Düzenlemesi kapsamında, Liman Caddesi'ndeki Atatürk büstü kaldırılacak ve yeni Side'de, törenlerin yapılacağı bir Atatürk Meydanı oluşturulacak. Şaha kalkmış bir at üzerindeki Atatürk heykelindeki rölyeflerde Kurtuluş Savaşı anlatılacak.
Liman Caddesi'ne inşa edilecek havuz ve tabana Side Müzesi'ndeki tavan süsleri uyarlanacak. Antik kent, sütun başları şeklinde düzenlenecek sokak lambalarıyla ve eksedra denilen eski oturma gruplarıyla donatılacak. Antik kentte, mozaik taşları dahil kendi kültüründen esinlenerek eklenen her objeye ''nar'' logosu işlenecek. Projeye destek olan herkesin adı bu sembollere işlenerek ölümsüzleşecek.
Side Belediye Başkanı Osman Delikkulak, yaklaşık 30 milyon dolara mal olacak projeyle Side'yi antik tarihine uygun şekilde baştan yaratacaklarını bildirdi. Projenin sponsorlar aracılığıyla tamamlanacağını ifade eden Delikkulak, Side'nin deniz-güneş-kumunu değil, tarihini ön plana çıkartmak istediğini vurguladı. Delikkulak, ''Antik kenti, tarih, kültür ve estetikle barıştıracağız'' dedi.
Tapınakların olduğu bölgeyi denize doğru 60 metre doldurduklarını ifade eden Delikkulak, burada konserlerin verilebileceği 10 bin kişilik kültürel alan yaratacaklarını kaydetti. Antik kentin dokusuna uygun hazırlanan proje ile ziyaretçilerin 2 bin yıl önceki yaşamları hayal edebileceklerini anlatan Delikkulak, ''Taşları canlandıracağız, tarihi eserlere dil vererek, onları konuşturacağız'' dedi