BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,58
ALTIN 2.491,31
HABER /  GÜNCEL

Şiddet mağduru kadını polis koruyacak

Gündemden düşmeyen erkek şiddetiyle mücadele için bir proje de İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden.

Abone ol

Kadına şiddet haberleri gün be gün artarken İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden dev bir proje için adım attı. Artık kadınlar tek tuşla dayaktan kurtulacak

Gündemden düşmeyen erkek şiddetiyle mücadele için bir proje de İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden. Önce kadın kuruluşlarıyla bir çalışma başlatan Emniyet Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde kadına şiddet birimi kurmayı planladı.

Proje kapsamında İstanbul polisi şimdi de 39 ilçedeki İlçe Emniyet Müdürlüklerine bağlı Asayiş Büro Amirliklerinde iki polisi şiddet mağduru kadınlara tahsis edecek.

ERKEĞE POLİS GÖLGESİ

Ancak İstanbul polisi buradan olaylara müdahalenin zor olması, trafik ve zamanında yetişememe çekincesi nedeniyle projeyi il geneline yaydı. Proje kapsamında İstanbul polisi şimdi de 39 ilçedeki İlçe Emniyet Müdürlüklerine bağlı Asayiş Büro Amirliklerinde iki polisi şiddet mağduru kadınlara tahsis edecek. Mağdur kadınlar bu iki polis ile irtibat kuracaklar. İlçenin ekipleri de belli aralıklarla koruma altındaki kadının evinin etrafında ring yapacaklar.

MESLEKTAŞA EĞİTİM

Bütün işlemleri bu iki polis yapacak. Bu polisler aynı zamanda diğer polislere kadına şiddet, aile içi şiddet gibi konularda eğitim de verecek, şiddet olaylarını önlemek için bilgi toplayıp işlem yapacaklar.


67 KADIN, KORUMA ÇAĞIRDI

İstanbul'da 67 şiddet görmüş kadının 'Çağrı Üzerine Koruma Sistemi' ile korunuyor. Bu sistemde, kadın Gayrettepe'de bulunan Korumalar Şube Müdürlüğü'nde görevli personelin gözetiminde tutuluyor. Olası bir sıkıntı halinde hemen buradaki polislere bilgi veriliyor. Eğer çok acil bir durum olursa en yakın polis biriminden kadının evine yardım gönderiliyor.

SOS'İ MİZİ'YLE GÖNDERECEKLER

Akşam'ın haberine göre kadına şiddet girişimcileri de harekete geçirdi. Telista Bilişim, şiddete maruz kalan kadınlar için 'Mizi' isimli cihazı Türkiye'ye getirdi. Şiddete maruz kalan kadın, elektronik harita üzerinden adım adım takip ediliyor. Kadının herhangi bir acil durum anında ise iPhone ve Android işletim sistemli telefonlar için tasarlanmış olan 'acil durum butonu'na basması yeterli. Acil durum butonuna basıldığı anda, sinyal bulunduğu yer ile birlikte izleyen kişinin telefonuna kısa mesaj ve mail yoluyla ulaşıyor. Şirket yetkilileri cihazın şiddet mağduru kadınlar tarafından kullanılması izin verilmesi için devlet kurumlarıyla iletişime geçti.

HERKES GÜVENDE OLACAK

Telİsta Bilişim Genel Müdürü Yetkin Polat, Mizi isimli cihazı Türkiye'ye getirmelerindeki amacı ise şöyle açıkladı: 'Türkiye'de son dönemde artışa geçen ve her gün hem görsel hem de yazılı basında sıkça gördüğümüz şiddet, kaçırılma, kayıp vakaları, beni öncelikle bu ülkenin bir vatandaşı olarak Mizi'yi herkesle paylaşmaya yöneltti. Sadece kadınlar değil çocuklar ve yalnız yaşayan yaşlılar da bu sitemle daha güvende olacak.'