BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Sezer veto etti, Avrupa alkışlıyor!

Avrupa Konseyi, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Kamu Yönetimi Reformu’nu destekleyen bir rapor hazırladı. İşte detaylar?

Abone ol

Yerel ve Bölgesel İdareler Komitesi’nin Türkiye’deki temasları sonucunda hazırladığı raporda, AK Parti hükümetinin yerel idarelere daha çok yetki aktarmak amacıyla hazırladığı reformlar övüldü. Sezer’in, reform yasalarını veto etmesi sebebiyle hükümetin somut adımlar atamadığına dikkat çekilen raporda veto edilen yasaların mutlaka hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı ve hükümete Anayasa’da değişiklik yapması tavsiye edildi.

Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan ‘Türkiye’de Yerel ve Bölgesel Demokrasi’ isimli raporda şöyle denildi: “Veto edilen Kamu Yönetimi Temel Yasası, Belediyeler Yasası, Metropol Belediyeler Yasası ve Özel İdareler Yasası’nın hayata geçmesi halinde Türkiye’de büyük bir devrim yaşanmış olacak.”

Raporda, “Yerel idarelere daha çok yetki aktarma konusu, Türkiye’de tüm politik çevreler tarafından desteklenen bir görüş değil. Türkiye Cumhurbaşkanı, reformlara veto gerekçesi olarak ülkenin birlik ve bütünlüğünün tehlikeye girdiği görüşünü sundu. Bu görüş, bazı politik çevreler tarafından da benimseniyor.” ifadeleri yer aldı. Hükümetin, yerel yönetimler politikasında çok büyük bir siyasi kararlılık gösterdiği; fakat veto edilen yasalar yüzünden bugüne kadar somut adımlar atılamadığı vurgulandı. Raporda, sayısı hızla artan belediyelere daha çok yetki ve mali kaynak aktarılması da istendi. Ayrıca, Türkiye’nin henüz altına imza atmadığı Ulusal Azınlıkları Koruma Sözleşmesi’ni bir an önce imzalaması tavsiye edildi. Meclis’te konuyla ilgili kabul edilen yasaları ayrıntılı olarak inceleyen raportörler, Sezer’in veto gerekçelerini de aktardı.

Raporun sonuç bölümünde, veto edilen reformların hayata geçirilmesi halinde büyük bir adım atılacağı belirtilirken, yerel yönetimlere daha çok bütçe aktarılması için gerekli reformların da bir an önce yasalaştırılması tavsiye edildi. İsveç’ten Anders Knape ve Danimarka’dan Hans Ulrich Stockling’ten oluşan komisyon, raporu hazırlamak için İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk milletvekilleri ve Türkiye’deki bazı belediye başkanlarıyla bir araya geldi. Söz konusu rapor 8 Kasım’da Strasbourg’da toplanan Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel İdareler Genel Kurul’unda oylanacak.

Geçen sene büyük tartışmalara sebep olan Kamu Yönetimi Reformu ve yerel yönetimlere büyük yetki aktarımını öngören bazı yasa paketleri TBMM’de hararetli tartışmalar sonucu kabul edilmişti. Ancak, Cumhurbaşkanı Sezer, söz konusu yasaları, Anayasa’ya aykırı olduğu ve ülkenin üniter yapısını tehlikeye düşüreceği gerekçesiyle veto etti.

Kaynak: Zaman
Haber:Emre Demir