BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,97
ALTIN 2.428,20
HABER /  SAĞLIK

Sezaryen obeziteyi artırıyor

ABD'de yapılan bir araştırmada sezaryenle doğan bir bebeğin yetişkin yaşa geldiğinde normal doğumla dünyaya gelene göre obez olma olasılığının çok daha fazla olduğu açığa çıktı.

Abone ol

Sezaryen ile obezite arasından bir bağ olduğu öne sürüldü. Araştırmada sezaryenle doğan bir çocuğun normal doğan bir çocuğa göre ileride obez olma olsaılığının çok daha fazla olduğu bulundu.

Araştırmada 1991 ile 1992 arasındann Avon'da doğan bebekler ele alındı. Çalışmada bu kişiler 15 yaşına gelene kadar izlendi. Katılımcıların yaklaşık yüzde 9'unun sezaryenle dünyaya geldiği belirlendi.

Araştırmaya öncülük eden New York Üniversitesi Tıp Okulu'ndan Dr. Jan Blustein sezaryenin çocuklar üzerinde ne tür etki yaptığını tam olarak bilemediklerini söylerken "Belki de uzun vadede bilemediğimiz çok fazla sonuçları oluyor. Tıbbi gerekçe olmadan kadınların sezaryeni tercih etmemesi lazım" dedi.

Uzmanlar araştırma sonunda özellikle anneleri anneleri aşırı kilolu olan ve sezaryenle doğan çocukların normal yolla doğan çocuklara göre daha fazla obez olduğunu belirtti.

Dr. Jan Blustein çalışmasnının sezaryenle çocuk obezitesi arasında direk bir bağlantı kurmadığını ama sezaryenle doğum sırasında yaşanan sürecin obeziteye sebep olur olabileceğini düşündüklerini söyledi. Dr. Jan Blustein sezaryenle doğum sırasında bir bakterinin çocukta oluşmadığına dikkat çekti.

Uzmanlar bu varsayımın henüz tam olarak açıklığa kavuşmadığını ilerki zamanlarda daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.