BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Sevenleri Mehmet Ali Birand'ı anlattı

Mehmet Ali Birand'ın cenaze törenine katılanlar usta gazeteciyi böyle anlattılar.

Abone ol

Türk medyasının duayen ismi Mehmet Ali Birand’ın cenaze namazına katılmak için Teşvikiye Camii'ne gelen sevenleri, Birand'ın meslekteki başarısı ve güler yüzlülüğüne vurgu yaptı.

Cenazede Mehmet Ali Birand için görüşlerini dile getiren TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Allah rahmet eylesin! Hepimizin başı sağolsun. Ailesine, sevenlerine, basın camiasına taziyelerimi sunuyorum. Gerçekten ülkemiz için önemli bir kayıp. Yaşadığı sürece çok önemli işler yaptı. Çalkantılı bir yakın tarih yaşadık. Bunun arka planını büyük ölçüde 32. Gün’den, yazdığı kitaplardan, röportajlardan, haberlerden öğrenmeye çalıştı. Bu manada basın camiasında ekol olan biriydi. Kendisiyle önemli çok güzel şeyler söylendi ben de bunlara katılıyorum. Bugün aynı zamanda sayın Toktamış Ateş de vefat etti. O da Türkiye için önemli bir kayıp. Medeni bir insan, herkesi sabırla dinleyen, sükunet içerisinde kendi görüşlerini ortaya koyan değerli bir gazeteci ve bilim adamıydı. Eşini aradım. Bu vesileyle onun sevenlerine de ailesine de başsağlığı diliyorum. Ölümde eşitlik var. Başka alanlarda olmasa da herkes ölümü tadacak. Mühim olan yaşarken hoş bir sada bırakmak. Zannediyorum ikisi de hoş bir sada bırakarak aramızdan ayrıldı." şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, "Büyük bir kayıp ama Allah’ın takdiridir. Ben kendisine rahmet diliyorum. Kalanlara sabır diliyorum. Tüm basın camiasının ve Türkiye’nin başı sağolsun." dedi.

'DOĞAN GRUBU YERİNİ DOLDURAMAYACAK'

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ise, "Mehmet Ali ile 35 yıla varan bir arkadaşlığım var. Mesleğe ilk başladığım günlerde Milliyet gazetesinde onunla başladım. Uzun süre Brüksel büromuzu yönetti. Sonra bir ara geldi kısa bir dönem Milliyet gazetesinin yayın kurulu başkanlığı da yaptı. Daha sonra CNN ve Kanal D’de çok başarılı işler yaptı. Mehmet Ali’nin yerini Doğan grubu kolay kolay dolduramayacak. Ne Posta gazetesi ne de Kanal D doldurabilecek. Ölen çok önemli bir haberciydi. Bana göre sizler hepiniz onu örnek almalısınız. ‘Haberde duyduğunu değil gördüğünü haber yapacaksın’ derdi. Çünkü televizyonlar çok azdı. Sizler de o düsturu edinmeniz lazım. Ben çok üzüldüm, ızdırabım büyük ama yapacağım bir şey yok. Emir çok yukarılardan geldi. Nur içinde yasın! Allah rahmet eylesin." şeklinde konuştu.

Ali Kırca, "Hala alışabilmiş değiliz. Ekranlarda hala görüntüleri yayınlanırken sanki arşivlerden değil de bu haberleri o sunuyormuş gibi geliyor. O anlatıyormuş gibi bir yerlerden kendine dair bir şeyleri. Ama bugün veda zamanı, gerçekle yüzleşmenin günü bugün. Onu toprağa veriyoruz. Artık hatıralarda yaşacak, onu çok özleyeceğiz."

ABD Büyükelçisi Francis Ricardone, "Çok samimi, çok cesur, çok sıcak kanlı bir dost olarak tanışmıştık. Üzüntünüzü paylaşıyoruz, başınız sağolsun."

SAKIK: TABULARI YIKAN BİRİYDİ

BDP Milletvekili Sırrı Sakık, "Bütün hayatımız boyunca hep ekranlarda izlediğimiz, her gece evimize konuk olan ama bütün halkların dostu olan yani tabuları yıkan önemli bir şahsiyetti. Hepimizin acısı büyük. Bütün Türkiye halklarına başsağlığı diliyoruz. Hepimiz onu özleyeceğiz, mekanı cennet olsun. Ailesine ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı, size de sabır diliyorum."

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, "Öncelikle sayın Birand’ın mekanı cennet olsun. Başımız sağolsun. Rabbim aile fertlerine sabrı cemil ihsan eylesin. Bir gün önce aramıştım. Hasta olduğu için görüşme imkanımız olmamıştı. Şifa dileklerimizi ileteceklerdi. Ertesi gün ne yazık ki vefat haberini aldık, sürpriz oldu."

AK Parti Milletvekili Hakan Şükür, "Ölüm tabi üzücü kimin başına gelirse gelsin. Yakınları başta olmak üzere Türk milletine başsağlığı diliyorum. Değerli bir büyüğümdü, iyi bir Galatasaraylı olduğu kadar Türk milletinin sevdiği değerli bir şahsiyetti. Yüzünden gülücükler eksik olmayan, her şeye pozitif bakan, o açıdan tabi üzüntü biraz daha derinleşiyor. Böyle değerli büyüğümüzü, başarılı bir gazeteciyi kaybetmenin eksikliğini mutlaka hissedeceğiz. Yetiştirdikleri var, çok değerli şahsiyetler var. Umarım yerini aynı çizgide, aynı sevecenlikte doldururlar."

HABER ONUN GIDASIYDI

Kanal D Haber Direktörü Süleyman Sarılar, "Her gün sabah toplantısına geldiğinde, bir haber söylediğimde ‘haber büyük mü?’ derdi. Büyük haber oldun Mehmet Ali abi, hakikaten büyük haber. Ben 13 yıldır birebir çalıştım onunla. Yeri doldurulamayacak bir gazeteci, meslek büyüğümüz, duayenimiz. Ama ondan öte Türkiye’de gerçekten çok aydın, ileri fikirleri olan bir insandı. Bir fikir adamıydı. Türkiye’nin ne kadar tartışmaktan korktuğu netameli konular varsa hepsinde ilk önce o söyledi herşeyi. Bugün Türkiye’nin tartıştığı bir çok konuyu yıllar önceden söyledi. Çünkü hep ilk olmak isterdi. Öncü olmak isterdi, hep ilklerin adamıydı. Cenazesi de yine ilklerin adamı oldu. Çok heyecanlanırdı bir kere büyük bir haber olduğunda. Haber onun gıdası gibiydi. Her yerde haberci kimliğini hiç bırakmazdı. Yemek yediği yerde bile not alırdı. Haber onu çok severdi. O haberi çok sevdiği için, çok emek verdiği, çok çalışkan olduğu için haber de onu çok severdi."