BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  SAĞLIK

Sertleşme sorunu önemli

Genç erkeklerde ortaya çıkan cinsel işlev bozukluğu, başka hastalıkların da habercisi...

Abone ol

Genç erkeklerde ortaya çıkan cinsel işlev bozukluğu, kalp damar hastalıklarıyla diyabet hastalığının habercisi... Kopenhag’da yapılan 8. Avrupa Cinsel Sağlık Kongresi’nde uzmanlar erkekleri uyardı: Genç yaşta böyle bir sorunla karşılaşırsanız doktora başvurun ve kardiyolojik kontrolden geçin...

Cinsel işlev bozukluğu, dünyadaki 152 milyon erkeğin sorunu. Ancak sayı yüksek de olsa tabular nedeniyle hekime başvurma oranı çok düşük. Dünyada sorunu olan her 10 erkekten 2’si, Türkiye’de ise biri hekime başvuruyor.

Kopenhag’da düzenlenen Avrupa Cinsel Sağlık Kongresi’nde Bayer’in başlattığı “Derdini Paylaş” kampanya toplantısında da bilim adamları hekime başvurmanın önemine dikkat çekti.

Dünya Erkek Sağlığı Bir. Bşk. Prof Dr. Siegfried Meryn, “araştırmalara göre genç kalp damar ve diyabet hastalarının yüzde 40’ında hastalık oluşmadan 4-5 yıl önce sertleşme güçlüğü sorunu görülüyor. ABD’de artık bir erkek hastaneye sertleşme güçlüğü nedeniyle başvurursa kardiyolojik kontrol zorunlu tutuluyor. Aksi halde hastanın dava açma hakkı bile var” dedi.

Erkeklerdeki cinsel işlev bozukluğu tedavisinde sildenafil, vardanafil, tadafil etken maddeli üç ilaç kullanılıyor. Hekim kontrolü dışında ilaç kullanılması ise sağlık açısından önerilmiyor.

Cinsel işlev sorunu olan erkekleri hekime başvurmaları için teşvik etmeyi hedefleyen “Derdini Paylaş” kampanyasının bu yılki sözcüsü olarak model ve oyuncu Jerry Hall seçildi.