BIST 10.899
DOLAR 32,19
EURO 34,95
ALTIN 2.461,30
HABER /  GÜNCEL

Sendikalar Bakan Şahin'e tepkili

Hükümetle memur sendikaları görüşmelerinde toplantıyı terkeden Devlet Bakanı M.Ali Şahin tepkilerin odağı oldu. Sendikalar, Şahin'i 'sabırsız davranmakla' eleştirdi.

Abone ol

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplantıyı terkeden Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'i sert eleştirdi. Akyıldız, toplantı sonrasında şunları söyledi:

Toplu pazarlık sürecinin bir hukuk zemini üzerinde yürütülmesi gerektiğini, hukuk devleti ve üstünlüğü anlayışı içerisinde ortaya konulması gerekmektedir. 20 millyon insanın temsilcilerinin oturuduğu masada oturmanın üslubu, şekli ve yöntemi belirlenmesi gerekmektedir.

Toplantıya girmeden önce Bu masa aileleriyle birlikte 20 milyon insanı ilgilendirdiğini masanın önemi ve ciddiyetini vurgulamaya çalıştım.

Sayın Bakan demokratik ve şeffaf olmak konusunda en büyük ihaleleri kamuoyunun gözleri önüne açan siyasi irade toplu pazarlığı kamuoyunun gözünden kaçırmak istemiştir.

DEVLETE SAYGILIYIZ

Özellikle masada oturma şekli belirlenirken 4688 no.lu kanuna aykırı olarak çıkarılan bir yönetmelikle sayın Başbakan'ın müsteşarına yer ayrılmıştır. Biz devletimize saygımızdan, başbakan ve bakana saygımızdan itiraz etmeyeceğini söylemiştik.

Sayın müsteşar adeta Bakan'ın yanında adeta görüşmeleri yöneten bir role soyunmuştur. 20 milyon insanı ilgilendiren bir konuda bu kısmı temsil eden heyet psikolojik baskı altına alınmak istemiştir.

Henüz bir yönetmelik düzenlemesi yapılmamıştır. Oturma tartışmasında sayın Bakan 'Biz bunu akademisyenlere sormamız lazım' diyerek toplantıyı terketti. Bu pazarlık sürecini kesmek, hele hele başlamadan kesmek kimsenin haddi değildir.

ŞAHİN'İN DÖNMESİ BEKLENİYOR

Memur sendikaları konfederasyonları, hükümetle toplu görüşmelere devam etmek için Devlet Bakanı ve Başbakan
Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in toplantı salonuna dönmesini bekliyor.

Toplu görüşmelerin birinci turunda, toplantının yapılacağı salondaki oturma düzenine itirazlar nedeniyle Mehmet Ali Şahin'in toplantı salonunu terk etmesinin ardından, konfederasyon temsilcileri salondan ayrılmadı.

Türkiye Kamu-Sen, KESK ve Memur-Sen heyetleri toplantı salonunda beklemeye devam ederken, bekleyip beklememe konusunda tutumlarını belirlemeye çalışıyorlar.

Bu arada Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin'in, gelişmelerle ilgili Başbakanlık Merkez Bina'da açıklama yapması bekleniyor.

BAKAN ŞAHİN'E TEPKİ

KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, toplu görüşmelerde masa düzeninin önemli olmadığını belirterek, Mihmet Ali Şahin'i yeniden görüşmelere davet etti. "Sayın bakanın katılımcıların görüşünü almadan doğru değildir" diye konuşan, Tombul, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Toplantıyı ertelenmesine gösterilen gerekçe de doğru değildir. Benim heyet başkanlarım buradadır. Sorun masada nerede kimin oturacağı meselesi değildir. Bunu erteleme aşamasına getirmek en hafif deyimiyle masanın sorumluluğunu hissetmemektedir." dedi. Tombul'un konuşmasından ana başlıklar şöyle:

MASANIN GÜCÜ

Biz belli bir süre daha ilgililerin masaya gelmesini bekleyeceğiz. Gelinmezse ertelenen saatlerde burada olacağız. 4688 sayılı yasanın bütünüyle değişitirlmesi samimi adım olacaktır. Yoksa işinize gelen yerde pozisyon tutmakla yasanın belli noktalarına sığınmak doğru bir yaklaşım d eğildir. Bu iki milyon kamu görevlisinin umudunu boşa çıkarmaktadır."

DESTEĞE GÜVENİYORUZ

Oturma düzeniyle ilgili bir tartışma bu masanın ağırlığını belirleyemez. Toplantıya girmeden önce yaptığım açıklamada, "Bu masada 15 kişinin ağırlığı önemli değildir. Önemli olan bu masanın arkasındaki kitlesel güçtür. Sorun bizim açımızdan budur. Biz KESK ve 2 milyon kamu görevlisinin desteğine güveniyoruz. İlerleyen sürecin neyi göstereceğini her aşamada sizinle paylaşacağız. 

BAKAN SABIRSIZ DAVRANDI

Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in toplantıyı terketmesine tepki göstererek, "Sayın Bakanımız sabırsız davranmıştır" dedi. Aksu şöyle konuştu: "Kimse masadan kaçamaz, kimse topu taca atamaz. Buradan gözü yaşlı ayrılıyoruz. Ama yarın yine geleceğiz. Bugün sayın Bakanımıza gül verdik yarın da güleryüzlü karşılayacağız" diye konuştu.