BIST 10.216
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.405,88
HABER /  GÜNCEL

Sendika yasası geçti, konfederasyonlar tepkili

Türkiye'de parlamentodan geçen yeni sendika düzenlemeleri, Türk-İş ve DİSK'in tepkisine hedef oldu. Hükümet sendikal barajın uzlaşmayla aşağı çekildiğini savunurken, DİSK kazanılmış haklardan geriye gidildiği görüşünde.

Abone ol

Türk-İş'in kısmen ve DİSK'in de sendikal hakları sınırladığı gerekçesiyle itiraz ettikleri tasarı TBMM'de kabul edildi.

Hükümet, sendikaların örgütlenme ve toplu sözleşme yapma koşullarını yeniden belirleyen yasayla; Türkiye'de ilk kez sendikal barajın uzlaşıyla aşağıya çekildiğini belirtiyor.

Ancak yasaya en sert muhalefeti yapan konfederasyonlardan DİSK, ''bazı işkollarında sendikalaşmanın fiilen ortadan kalktığı'' uyarısında bulunuyor.

Şu ana kadar bir sendikanın toplu sözleşme yapmak için işyerinde yarıdan fazla üyeye sahip olmasının yanı sıra, örgütlendiği işkolunda da yüzde 10 düzeyinde üye bulundurması zorunluluğu bulunuyordu.

Ancak dün TBMM'den geçen yasayla, bu oranlar kademeli olarak değiştirildi.

İşkolu barajı kaldırılıyor

Buna göre, 1 Ocak 2013 tarihine kadar, Türkiye'deki işçi konfederasyonları Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'e bağlı mevcut sendikalarda işkolu barajı olmayacak.

3 konfederasyona bağlı 50'den fazla sendika; 1 Ocak'a kadar çoğunluk sağladığı işyerlerinde; 3 yıllığına toplu sözleşme yapma hakkı elde edecek.

Hak-İş'e bağlı olarak kurulan ve son dönemde medya sektöründe tartışmalara neden olan Medya-İş sendikası ve Öz Büro-İş Sendikası da bu kapsamda toplu sözleşme yapma hakkı kazanacak.

1 Ocak 2013 tarihinden itibaren ise, toplu sözleşme yapmak isteyen bir sendika Temmuz 2016'ya kadar işkolunda çalışanların yüzde 1'inin üyesi olduğunu kanıtlamak durumunda olacak.

1 Temmuz 2016- 1 Temmuz 2018 arasında, oran yüzde 2 olarak uygulanırken; Temmuz 2018'de bu oran nihai olarak yüzde 3'e çıkacak.

Hükümetin AB'ye uyum kapsamında yasayla getirdiği düzenlemeler arasında, çalışanın sendika üyeliğinin kolaylaştırılması da bulunuyor.

Üyeliğe girmek ve üyelikten çıkmak için noter şartının kaldırıldığı yasa kapsamında, e-devlet üzerinden de üyelik başvurusunda bulunma hakkı getiriliyor.

Ayrıca yabancılara da sendika kurma hakkı tanınıyor.

Ancak özellikle DİSK ve Türk-İş tasarının bazı hükümlerine tepkili.

En büyük işçi konfederasyonu olan Türk-İş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, yasanın iki maddesinde veto yetkisini kullanması için gitmeye hazırlanıyor.

Konfederasyon, yasayla 30 veya daha az çalışanı bulunan işyerlerinde işten çıkarılan çalışanların sendikal tazminat hakkının elinden alındığına dikkat çekiyor.

Sendikal tazminatın küçük işletmelerde kaldırılmasının "işçi hakları açısından geriye gidiş olduğunu belirten" konfederasyon, "Milyonlarca çalışanın örgütlenme hakkı elinden alınıyor" görüşünde.

Konfederasyonun diğer itiraz noktasını ise, sendika kurucusu olmak için o işkolunda çalışma şartının kaldırılması oluşturuyor.

Diğer işçi konfederasyonu olan Hak-İş bazı çekinceleri olmakla birlikte yasanın çıkarılmış olmasından memnun olduklarını açıklarken; DİSK yasayla 12 Eylül hukukunun tekrar meşrulaştırıldığı görüşünde.

'İşçi sınıfı bu yasaya sığmaz'

DİSK, tasarının görüşüldüğü TBMM önünde dün düzenlediği gösteride, ''İşçi sınıfının bu yasaya sığmayacağını'' kaydederken, DİSK Genel Başkanı Erol Ekinci, yasayla ''işçi sınıfının kazanılmış haklarının sermaye çıkarları uğruna feda edildiğini'' söyledi.

DİSK ayrıca, eski yasada 30'un altında işçi çalıştıran yerlerde sendikal faaliyetler nedeniyle işten çıkartmalarda işe iade ya da tazminat davası açılabildiğini, bu yasa ile bu hakkın ortadan kaldırıldığını, iş kolu sayısı da düşürüldüğü için bazı iş kollarında fiili olarak sendikalaşmanın ortadan kalktığını belirtti.

Ekinci, "Bu yasayla sendikal haklar devlet kontrolüne altında üç, beş sektörde, birkaç yüz bin işçi ile sınırlandırılmak isteniyor" uyarısında bulundu.

Türkiye'deki işverenlerin çalışma hayatındaki temsilcisi TİSK ise, henüz yasayla ilgili olarak görüşlerini açıklamadı.

TİSK'in özellikle, Ocak ayına kadar sendikal barajın sıfır olması konusunda çekinceleri olduğu biliniyor.