BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

Senato ve ödüller tartışıldı

TBMM Başkanlık Divanı Toplantısı’nda, TBMM Onur Ödülü ve TBMM Üstün Hizmet Ödülleri tartışma çıkarttı. Toplantıda Senato önerisi de tartışıldı..

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- TBMM Başkanlık Divanı toplantısı tartışmalı geçti. Divanda hem TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın senato önerisi hem de TBMM Onur ve üstün hizmet ödülleri ile ilgili tartışma çıktı.

Divan’da, TBMM Onur Ödülü'nün bu yıl Prof. Dr. Halil İnalcık'a verilmesi kararlaştırıldı. 71 kurum ve kişiye de “Üstün Hizmet Ödülü” verilmesi kararlaştırıldı. Ancak Divan’da TBMM “Üstün Hizmet Ödülü” için Meclis Başkanlığı’nın kararlaştırdığı 71 isim tartışma çıkmasına yol açtı.

CHP’li Ahmet Küçük, bu tür ödüllerin nasıl verileceğine ilişkin bir kurallar bütünü olmadığını bunun sağlanması gerektiğini söylerken, hazırlanan listeden önceden bilgileri olmadığını ve yalnızca toplantı anında kendilerine sunulduğunu söyledi. Küçük, “Kaç kişi, kaç kuruluş baş vurmuş belli değil. Önümüze bir liste gelmiş oylamamız ve onaylamamız bekleniyor. Bu 71 sayısı nasıl belirlendi, kim belirledi neye göre belirlendi? Kriter ne? Bu kişilerin bu ödülü hak ettiğini gösteren belli bir kriter var mı? ” diyerek karşı çıktı. AKP’li İdare Amiri Hüsrev Kutlu da Küçük’e benzer itirazlarda bulundu.

SANATO OLSAYDI
Bunun üzerine Meclis Başkanı Toptan, kendisinin gündeme getirdiği “Senato ve çift kamaralı sistem” önerisini divan’da yeniden gündeme getirdi ve “Eğer, şimdi senato sistemi olsaydı burada bu tartışmayı yaşamazdık. Sorun çözülürdü. Çözüm bulunurdu” dedi. Muhalefet partilerine mensup milletvekilleri ise senato önerisine parti olarak karşı olduklarını dile getirdiler.

MECLİS GERGİN
Meclis Başkanı Toptan'ın, özellikle TBMM Genel Kurul çalışmaları sırasında milletvekilleri arasında yaşanan gerginliği gündeme getirdiği ve bu konuda TBMM İdare amirlerinden destek istediği kaydedildi.

Bunun üzerine CHP’li Küçük, “Bu konuda idare amirlerinin yapabileceği bir şey yok. Gerginlik Salı günü liderlerin grup konuşmalarından çıkıyor. İktidarda muhalefet de karşılıklı geriyorlar. Bu gerginlik Genel Kurul’a yansıyor ve hafta boyunca devam ediyor. Bu konuda görev, grup başkanvekillerine düşüyor” diye karşılık verdi. TBMM İdare amirlerinin de gerginliğin yaşanmaması için Meclis Başkanı Toptan’dan, grup başkanvekilleriyle bir toplantı düzenlemesini önerdikleri belirtildi.

İNALCIK KİMDİR
Tarihçi İnalcık, 1916'da İstanbul'da dünyaya geldi. 1935'de, öğretmen okulundan mezun olan İnalcık, Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'ni bitirdi. Aynı fakültede asistanlık yapan İnalcık, İngilizce, Almanca, Fransızca biliyor. Çok sayıda başarı ödülü bulunan İnalcık, Boğaziçi, Uludağ, Selçuk, Atina, Kudüs İbrani ve Bükreş üniversitelerinden doktora aldı. Prof. Dr. Halil İnalcık, çeşitli üniversitelerde sürdürdüğü meslek yaşantısına, 1993 yılından bu yana Bilkent Üniversitesi'nde devam ediyor.

ÜSTÜN HİZMET ÖDÜLLERİ
Üstün hizmet ödülü verilen 71 kuruluş arasında da ilginç isimler yer alıyor. Listede yer alan isimler arasında bir cemaatin kuruluşu olarak bilinen Kimse Yok mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, AKP’li Necati Çetinkaya’nın kardeşi Fehmi Çetinkaya, Yönetmen Yücel Çakmaklı, sendikacı Halit Narin, Güreşçi Ahmet Ayık gibi isimler ilgi çekti.