BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  SPOR

Ne hocalar geldi geçti

Fenerbahçe'de oynamak da zor, takımı oynatmak da. 10 yılda kimleri görmedi ki. Zico da kervana katılan son yolcu.

Abone ol

İNTERNETHABER- Fenerbahçe 10 yılda 12 teknik adamla çalıştı.. Söylemesi kolay ama Fenerbahçe'yi yansıtması açısından çarpıcı bir rakam. Şimdi 13. isim yolda.

İlk yılda şampiyonluk ikinci yılda Avrupa'da çeyrek final oynatan hoca bile kapı önüne konuluyor. Acaba 'Galatasaray böyle bir durumda olsa ne yapardı?' diye insan kendine sormadan edemiyor. Geçmişe bakarsak şaşırmamak gerekiyor. .

10 yıl içinde 4 şampiyonluk yaşadılar. Her başarısızlıkta fatura teknik direktöre kesildi. Geriye dönüp bakıldığında tablo bütün acı gerçeğiyle ortada. Kulüp mali açıdan rakiplerini imrendirdi ama teknik direktör adına aynı başarıyı yakalayamadı.

Gerçi son 10 yıla bakıldığında yönetim, şimdi insaflı davranıyor.. En azından süreyi ortamamayı 2 seneye çıkardı. Örneğin 2003'ten bu yana 5 yılda Daum ve Zico ile çalıştılar. Göze çarpan en feci sezon 1999-2000 oldu. Taraftar bir yılda tam 3 hoca gördü. 1997-1998 sezonundan itibaren sırasıyla gelen hocalar şu isimler çalıştırdı:

Otto Bariç
Cem Muratoğlu
Joachim Löw
Rıdvan Dilmen
Zdeněk Zeman
Turhan Sofuoğlu
Mustafa Denizli
Werner Lorant
Oğuz Çetin
Tamer Güney
Christoph Daum
Arthur Zico

Bariç ve Löw

Bariç, şampiyonluğu sezon bitmeden Galatasaray’a kaptırdığı için ayrılmak zorunda kalmıştı. Joachim Löw, Galatasaray ve Beşiktaş’ın ardından ligi 3. sırada bitirdiği için gönderilmişti.

Rıdvan 5 hafta dayanabildi

99-2000 sezonunda takımı devralan Rıdvan Dilmen, 5 hafta dayanabilmişti. UEFA Kupası’nda MTK Budapeşte'ye karşı alınan 2-0'lık yenilgi Rıdvan'ı istifaya sürüklemişti.

Pendik faciası ve Zeman

Slovak Zdenek Zeman’la yollar, Türkiye Kupası’nda 2. Lig ekiplerinden Pendik faicası sonrası ayrılmıştı. 15. haftada Zeman’ın yerine geçen Turhan Sofuoğlu ise görevi 2000-2001 sezonunun başında Mustafa Denizli’ye devretti.

İlk yılında şampiyon yaptılar ama...

Ne acıdır ki kazanılan 4 şampiyonluğu getiren üç hoca ilk sezonlarında takımını şampiyon yaptı. Kim mi onlar? Denizli, Daum ve Zico.. Buna rağmen devam eden yıllarda aynı tolerans gösterilmedi. Bu tuhaf durum üzerinden düşünülmesi gereken konu. Görünen o ki uzun vadeli evlilikler Fenerbahçe'ye göre değil Bu hocalar içinde Mustafa Denizli ve Daum ilk senelerinde

Eski hastalık mı nüksetti?

Sarı lacivertli taraftar Zico'la kızgındı ama gönderilmesi fikrine çok da sıcak bakmıyordu. Ama Yıldırım'ın verdiği mesajlar çizdiği hedefler sonrası böyle bir gelişme beklenmiyordu. Yani en azından görüntü bu yöndeydi. İşte bu ayrılık Fenerbahçe camiasının ruhuna işleyen istikrarsızlık hastalığının depreştiğini gösteriyor.

Derbilerin fatihiydi Zico

Brezilyalı hoca süper ligde karşılaştığı üç büyüklere karşı büyük üstünlük kurmuştu. Hem futbol hem de skor açısından rakiplerini ezdi. 12 maçta 8 galibiyet 2 beraberlik 2 mağlubiyet aldı.

Küçük maçlar sonunu getirdi

Üç büyükler dışında oynadığı maçlar Zico'nun sonunu hazırladı. Güle oynayana kazanacağı karşılaşmaları kaybetti. Beklenmeyen kayıp puanlar camiayı kızdırdı. 28 maçta dağıtılan 21 puan şampiyonluğu altın tepsi içinde ezeli rakibine sundu.

Avrupa karnesi büyüleyici

Göze hoş gelen futbol, Fenerbahçelilerin rüyasında görecekleri Avrupa başarısı ve Denizli sendromunun ardından kazandırdığı şampiyonluk ileri için yeterli görülmedi. Zico'lu Fenerbahçe, 24 Avrupa kupası mücadelesinin 12'sini kazanırken, 6 beraberlik ve 6 yenilgi aldı. Rakip filelere toplam 38 gol gönderen sarı-lacivertli ekip, kalesinde 21 gol gördü.

Aziz Yıldırım dün ilan etmişti

Başkan Yıldırım, “Zico ile yollarımız ayrıldı. Yeni hocamız belli. Önümüzdeki hafta İstanbul’da sözleşme imzalayacağız” diye konuşmuştu.