BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,67
ALTIN 2.395,13
HABER /  GÜNCEL

Senaryosu yazılmış yarışmalar

Atilla Aydoğdu, Show TV'nin evlendiren yarışma programlarını kaleminin en keskin yeri ile eleştirmiş. Aydoğdu'ya göre yarışmalar tıpkı bir dizi film senaryosu gibi...

Abone ol

Birgün yazarlarından Atilla Aydoğdu, Show TV'nin yaptığı evlendirme üzerine olan yarışma programlarını ağır ve espirili bir dille eleştirmiş. Ayrıca yazar, yarışmaların kahramanlarının rolerinin önceden yazıldığına değinmiş. Yazar tüm bunları isimli yazısında bize sunmuş...

Atilla Aydoğdu
Evlilik... Kaynana... Sırada ne var?

Fark ettiyseniz "Gelinim olur musun?" başlayalı neredeyse iki hafta oluyor ve ben yarışma hakkında iki satır bile yazmadım. Akıbetini hâlâ öğrenemediğim "Super Models" fiyaskosundan programın yapımcılarının ne gibi dersler aldığını doğrusu çok merak ediyordum. Ama kendilerini baştan tebrik edelim, bu sefer "hem nalına hem mıhına" dedirtecek bir projeye imza atmayı becermişler. Şimdiye kadar sadece gelin ya da damat cephesinden haberlerle idare ettiğimiz yarışmaya artık ülkemizdeki evliliklerin "olmazsa olmaz üçüncü sacayağı" kaynanaları da dahil edilmişler.

Bu tarz yarışmalarda yarışmanın konsepti kadar seçilen yarışmacıların "ihtiras kapasitelerinin dengesi" de çok mühim. Eğer yarışmacılarınız arasında yalan söyleyebilecek, sonra da bu söylediği yalanlara kendisi inandığı yetmez gibi seyircileri de inandırabilecek donanımda kişiler yoksa sizin de yarışmanızda gerilim yaratma, polemik çıkarma şansınız olmaz. Elbette bu yarışmacılara kontrast oluşturacak "saf"lıkta yarışmacıları bulmak da işin bir başka yönü. "Gelinim olur musun?"un yarışmacıları da daha ilk haftadan itibaren bu tezimizi doğrular davranışlar sergilemeye başladılar. Yarışma öncesi derslerini iyice hatmetmiş bir ana- oğul hemen öne çıktı bile. Gelinler eve ilk geldiğinde dikkat çekmek için ayağa kalkmayan kaynanamızın oğlu, daha önce annesine söz vermiş olduğu üzre ilk karşılaştıkları gün kalkarak her bir gelin adayının elini öpmeyi ihmal etmedi örneğin. Aynı kaynana namzedi bütün hafta boyunca gerek canlı yayınlarda gerekse ev içinde her türlü "çıkıntı"lığı yapmasının ödülünü ise takdir edersiniz ki hafta sonunda birinci seçilerek aldı. İnanıp inanmamak artık size kalmış.

Show TV'nin en akıllı seçimi bu yarışmaları sadece yarışmayla sınırlı tutmayıp Aydın'ın "Sabah Yıldızları"ndan ana haber bültenlerine kadar yayması oldu. Aydın'ın programına katılıp bu yarışmacıları rollerini ezberlemiş bir şekilde körü körüne savunan izleyicilerin seçiminin de en az yarışmacılar kadar özenle yapılmış olduğunu belirtelim. Evlilikten, kaynanayla kaynaştıktan sonra sıra neye gelir biliyorsunuz. Bir sonraki yarışmanın "Çocuğumu doğurur musun?" adını taşıması sizce uzak bir ihtimal mi?