BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.309,35
HABER /  GÜNCEL

Şemsi Paşa Cami'sine dolgu yapılacak mı?

İBB Başkanı Kadir Topbaş, büyük tepkilere neden olan Üsküdar’daki Şemsi Paşa Cami’nin Şemsi önüne yapılacak dolgu çalışmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Abone ol

Üsküdar Şemsi Paşa Cami’nin duvarındaki çatlakların daha önce var olduğunu belirten Başkan Topbaş, “Mimar olarak ben kendim kaleme alarak bir düzenleme yaptım. Şu an caminin önüne çakılmış olan kazıklar kesilecek ve oraya dolgu yapılmayacak” dedi.

Saraçhane Belediye Binası’nda personeliyle bayramlaşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Kadir Topbaş, daha sonra basın mensuplarının Üsküdar’daki sahil düzenleme çalışması hakkındaki sorularını cevaplandırdı.

SAHİL BOYUNCA KAZIKLAR ÇAKILACAK

Üsküdar’daki Şemsi Paşa Cami’nin Mimar Sinan'ın İstanbul'daki güzel eserlerinden bir tanesi olduğunu ve örnek sahil camileri arasında bulunduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş, “İBB Projeler Daire Başkanlığı tarafından sahillerde daha fazla yürünebilmesi, yaşanabilir hale getirmek için proje çalışması yaptı. Bu proje çalışması kapsamında Üsküdar sahilinden Harem’e doğru sahil boyunca denize kazıklar çakılarak yürüme bandını genişletmek ve orada yaşanan yoğunluğun rahat bir hale getirilmesi amacıyla bir çalışma yapıldı. Bu çalışma Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından da onaylanarak projelendirildi” diye konuştu.

ELİMİZDE FOTOĞRAFLAR VAR

Projenin Üsküdar sahilindeki Şemsi Paşa Cami’nin önünü de kapsadığını vurgulayan Kadir Topbaş, “Elimizde daha önce fotoğraflar var, caminin bahçe duvarındaki çatlaklar kazıklar çakılmadan önce oluşmuş. Şemsi Paşa Camii’nin içerisinde çatlak yok. Bunların hepsi fotoğraflarla, belgelerle, raporlarla tespitli” dedi.

Kazıklar kısmen çakılmış olmasına rağmen Şemsi Paşa Cami’nin önüne dolgu yapılmadan diğer taraflardaki çalışmaların devam edeceğini açıklayan Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

DÜZENLEMEYİ BEN YAPTIM

“Şemsi Paşa Cami’nin ön bölümünü mimar olarak ben kendim kaleme alarak düzenleme yaptım. Şu an kısmen çakılmış olan kazıkların cami önündekilerin kesilmek suretiyle orası dolgu yapılmayacak, orasını pas geçeceğiz. Sökme işlemi esnasında sıkıntı yaşanabileceği için kazıklar sökülmeyecek, kesilecek. Caminin önünde 3,5 metre olması planlanan yürüyüş bandı iptal edildi. Diğer taraflardaki uygulama devam edecek. Hassasiyeti olanlar vatandaşlara teşekkür ediyorum. Koruma Kurulu onayı olmasına rağmen hemen müdahale ettik ve bu bölümdeki çalışmadan vazgeçildi. Bunlar tarihimizi yansıtan önemli eserler, dikkat etmeniz gerekiyor. Mesai arkadaşlarıma bu konuda daha hassas davranmalarını özellikle ifade ettim.”