BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Şempanzeler Dorothynin cenaze töreninde!

Kamerun'da bir cenaze töreni... 40 yaşındaki Dorothy kalp yetmezliğinden öldü. Şempanze dostları son görevlerini yerine getiriyor...

Abone ol

Batı Afrika'da Kamerun'da bir cenaze töreni... Bu öyle bildiğiniz törenlerden değil. Ölen bir şempanze. Adı Dorothy, 40 yaşındaydı. kalp yetmezliğinden öldü.

Şempanze dostları Doroty'ye karşı son görevlerini yetine getiriyor. Sessiz bir şekilde tellerin arkasından arkadaşlarını son yolculuğuna uğurluyorlar. Eşine nadir rastlanan bu görüntü Sanaga-Yong Şempanze Kurtarma Merkezi'nde gerçekleşti.

Şempanzeler birbirlerine sarıldı ve birbirlerini insan gibi teselli etti. Bu sırada Dorothy'nin bakıcısı da onu el arabasına bindirip son yolculuğuna hazırladı.

Son dönemde yapılan araştırmalara kadar böylesi insan davranışını andıran davranışlar göz ardı edilirdi. Fakat araştırmalardan elde edilen kanıtlar, ölen bir sevdiğinini ardından yas tutmak ve ölümün ne olduğunu anlamak gibi davranışların sadece insanlara özgü olmadığını ortaya çıkardı.

Şempanzeler ve yakın akrabaları bonobolar çok karmaşık sosyal arkadaşlıklar kuruyor ve bunların büyük kısmını da seks ve tımar oluşturuyor.
Bu hayvanların sık sık ailelerinden birisi öldüğü zaman üzüldüğü ve ardından da sessiz bir yas dönemine girdiği gözlenmiş.