BIST 9.487
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.494,89
HABER /  GÜNCEL

Şemdinli'de yabancı parmağı mı?

Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun Şemdinli raporunda bir savcının ifadeleri dikkat çekti. Savcı Harun Ayık'a göre 'olaylar' dış istihbarat tarafından planlanmış olabilir...

Abone ol

Türkiye'de tüm dikkatler 9 kasımda patlayan bomba ile Güneydoğu Anadolu bölgesine kilitlendi. Bir pasaja atılan iki el bombası, bombayı attığı iddia edilen bir itirafçı ve itirafçı ile birlikte olan iki astsubay vardı.

Olay sonrasında önce itirafçı sonra da astsubaylar tutuklandı. Bölgeye giden heyetlerden Meclis İnsan Hakları Komisyonu ise gözlemlerini Şemdinli için kurulan araştırma komisyonuna iletmek için rapor haline getirdi.

Raporda asker ve polis yetkilileri, savcı, tanıklar, zanlılar ve iddia sahipleri ile görüşme tutanakları yer alıyor. En çarpıcı ifade Savcı Harun Ayık'a ait. Harun Ayık'a göre 'olay dış istihbarat birimlerince planlanmış ve halkı kışkırtmak için düzenlenmiş' olabilir.

Savcı Ayık komisyona bazı şikayetlerde de bulundu. Altı çizilen şikayetler şöyle:


Emniyet Müdürlüğü disiplinli çalışmadı

Adli konularda yetersizlik var

Olay yeri inceleme ve bomba imha ekipleri yoktu

Komisyonda yer alan milletvekilleri, Seferi Yılmaz'a ait işyerine iki el bombası atıldığını tespit ettikten sonra 'bir kişi aynı anda iki el bombasını atabilir mi?' sorusuna yanıt aradı.

Bir kişi aynı anda iki el bombası atabilir mi?

İlçe jandarma komutanı bu soruya 'atamaz' yanıtını verirken ilçedeki polis yetkilileri ise 'atabilir' dedi.

Tanıkların ifadelerinde itirafçı Veysel Ateş'in pasajdan çıkarken telefonla astsubayları aradığı ve yerlerini öğrenmeye çalıştıkları da yer alıyor. Suçlanan astsubaylar ise bu konuşmayı reddediyor.

Astsubay Ali Kaya, Meclis Komisyonu üyelerine eğer kayıtlarda konuşma varsa bütün suçu kabul edeceğini söyledi.

Raporun sonuç bölümünde devletin tüm imkanları ile olayın aydınlatılması için çalışması öneriliyor. İtirafçıların bölgeden uzaklaştırılması faili meçhul kalan olayların ve cinayetlerin aydınlatılması için farklı bir çalışma yapılması isteniyor.

Komisyon raporunda bu olayları fırsat bilerek kanuna aykırı gösteri yapan, kamu kurumlarını taşlayan ve zarar verenlerin de cezalandırılması talep ediliyor.

Hakkari'de neler yaşandı?

9 kasım:

Şemdinli'de eski PKK'lı Seferi Yılmaz'a ait kitapçı bombalandı, bir kişi öldü. Bombayı attığı öne sürülen bir kişinin sığındığı otomobil halk tarafından durduruldu ve içindeki üç kişi tartaklanarak polise teslim edildi. Zanlılar emniyetten olduklarını iddia etti.

Bu üç kişinin serbest bırakıldığı iddiası üzerine Şemdinliler sokaklara döküldü ve polis noktası ateşe verildi. Otomobilde keşif yapan savcı ve CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın üzerine de ateş açıldı, bir kişi de burada öldü.

Keşif sırasında arabanın bagajında üç kalaşnikof, el bombaları, resmi evrak ve Hakkari ile ilçelerinin haritası ve bir isim listesi bulundu. Listede bombanın patladığı kitapevinin üzerinin kırmızı kalemle çizildiği belirlendi.

Bu olayların ardından ilçe halkı sokaklara dökülerek, olayın aydınlatılması için protesto gösterileri yaptı.

15 kasım:

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde başlayan olayların ardından, protesto gösterileri Yüksekova'ya taşınmış ve ilçede tansiyon yükselmişti. Yüksekova'da 15 kasımda çıkan olaylarda 3 kişi öldü, 16 kişi de yaralandı.

Hayatını kaybeden üç kişi üzerinde yapılan otopsilerde Abdulhalik Geylani, İslam Bartın ve Ergin Mengeç'in silahla vurularak öldüğü anlaşıldı.

16 kasım:

Bölgedeki gösteriler kent merkezine taşındı. Yüksekova'da çıkan çatışmaları protesto etmek isteyen yüzlerce kişinin polisle çatıştığı olaylarda 5'i polis, 20 kişi yaralandı.

Yüksekova'da da yaklaşık 500 kişi, Ubeyt Camii önünde toplandı. Eski Belediye Başkanı Ethem İke, kalabalığa sükunet çağrısı yaptı.

17 kasım:

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde çıkan çatışmada ölen üç kişi toprağa verildi. 40 bin kişinin katıldığı cenaze töreni sırasında iki F-16 uçağı da Yüksekova üzerinde alçak uçuş yaptı. Tören sırasında terör örgütü PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.

18 kasım:

Hakkari'nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde hayat normale dönmeye başladı. Esnaf kepenk açtı, okulların açılmasıyla da öğrenciler dersbaşı yaptı. Hükümet ve Emniyet cephelerinden halkı sağduyuya çağıran açıklamalar geldi.

21 kasım:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova'ya gitti. Erdoğan, Şemdinli'de bomba atılan kitabevinde incelemelerde bulundu ve zararın karşılanacağını açıkladı.

Haber: Esat Pala
Kaynak: