BIST 9.530
DOLAR 32,50
EURO 34,86
ALTIN 2.485,33
HABER /  GÜNCEL

Şemdinli'de 100 PKK'lı öldürüldü

Şemdinli'de 5 gündür devam eden çatışmaların perde arkasında ürkütücü bir plan var. PKK, Suriye trenine binmek için bu planı devreye koydu.

Abone ol

Şemdinli'de bugüne kadarki en uzun çatışmalardan biri yaşanıyor. 5 gündür aralıksız devam eden çatışmada PKK'nın büyük bir senaryosu ortaya çıktı.

Terör örgütünün niyeti, Şemdinli'yi ele geçirip PKK bayrağı çekmek ve Kuzey Suriye'de yaşananları Türkiye'de yürürlüğe koymaktı. Bu sebeple bölgeye gönderilen teröristlere "dönmek yok, çatışarak öleceksiniz" talimatı verildi.

500 kişilik grupla saldıran PKK, TSK'dan ağır bir karşılık aldı. Şu ana kadar çatışmalarda 100 teröristin öldürüldüğü tahmin ediliyor. 

Teröristlerin İran'daki kamplarda eğitilmiş olmaları ise olayın bir başka boyutunu gözler önüne serdi.

PKK'ya yönelik son yılların en büyük operasyonu havadan ve karadan başladı. Hakkari Şemdinli'de güvenlik güçleri PKK'lılarla 5 gündür çarpışıyor.


TÜRKİYE'Yİ SURİYE'YE ÇEVİRİRİZ MESAJI


A Haber Güvenlik Danışmanı Mete Yarar Şemdinli'deki provakasyon girişimleriyle ilgili kritik değerlendirmelerde bulundu. İran'ın öncülüğünde Irak ve Suriye'nin PKK'ya destek verdiğine dikkat çeken Yarar, şunları söyledi:

KENDİ ÜLKENİ KONTROL EDEMİYORSUN MESAJI

"Şemdinli'de Suriye'deki olayların benzerini yaratıp 'Kendi ülkeni kontrol edemiyorsun. Başka ülkelerin içişlerine neden karışıyorsun' algısı yaratmak istiyorlar.

BAYRAK ÇEKME NİYETİ

Örgütün amacı küçük bir yerin, askeri birliğin ya da devlet dairelerin kontrolünü ele geçirip PKK bayrağı dikmek. İlk kez bu kadar kalabalık bir grupla saldırı yapıyor. 6 havan, 6 doçka 500 civarı terörist.

150 ASKERİ ÖLDÜRMEYİ PLANLIYORLARDI

150 askeri öldürmeyi 50 askeri kaçırma hesapları yapıp kaos yaratmak istiyorlar. Bir başkaldırı hareketi planlanıyor. Türkiye akıllıca hareket edip, bu oyunu deşifre etmeli. Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Güvenlik Zirvesi'nde ishitbarat örgütlerinin getirdiği bilgileri, belgeleri ve gelişmeleri kontrollü bir şekilde kamuoyuyla paylaşarak planı bozmalı. Türkiye'nin Suriye konusunda üstlendiği rolden rahatsız olan bazı Avpura ülkelerinin de bunu açıktan olmasa da desteklediği çok açık bir gerçek."

ŞEMDİNLİ ELE GEÇİRİLİP BAYRAK ASILACAKTI

Şemdinli'yi ele geçirerek isyan başlatmayı planlayan PKK'ya asker ve polis anında karşılık verdi. PKK'nın Hakkari Şemdinli'ye sızmak ve merkezdeki güvenlik birimlerine saldırarak kamu binalarını ele geçirme planının detayları ortaya çıkıyor. PKK eğer başarılı olabilseydi, hain planını Şemdinli'de hayata geçirecekti. Şehir ele geçirilip kamu binalarına PKK bayrağı asılacaktı. Suriye benzeri bir isyanın fitilinin Şemdinli'den yakılması sağlanacaktı.

İRAN'DA 8 AY EĞİTİM

PKK, bu saldırı için 8 ay boyunca İran toplarında bulunan Şehidan Kampı'nda yüzlerce teröriste, 'Termal kameralar altında, yakalanmadan şehre nasıl sızılır' uygulamalı eğitimi verilmiş.

ÇATIŞARAK ÖLECEKSİNİZ

Hain plan 20 gün önce o eğitimlerden kaçarak güvenlik birimlerine teslim olan 2 teröristin ifadeleriyle deşifre oldu. Teröristler, 'Geçtiğimiz yıl bozgunla sonuçlanan Şemdinli baskınının ikincisini yapacaklar' diye ifade verince önlemler daha da artırıldı. PKK, bu eğitimlerinde, militanlarına bu saldırının kendilerine için ne kadar önemli olduğu vurgusunu yaparak,'Bu bir başkaldırı. Dönmek yok, çatışarak öleceksiniz' talimatı vermiş.

100 PKK'LI ÖLDÜRÜLDÜ

Ancak termal kamera eğitimi alan PKK'lılar Şemdinli'ye sızmak isterken karşılarında güvenlik güçlerini buldu. Aralıksız süren dağlık alanlardaki çatışmalarda 2 asker şehit oldu, 10 asker yaralandı. PKK ise ağır kayıplar vermeye devam ediyor.

PKK'NIN KUZEY SURİYE PLANI

Yoğun çatışmalarda havadan yapılan bombardımanlarla kırsal alanda 100'e yakın PKK'lının öldürüldüğü öğrenildi. Çatışmaların 5 gündür aralıksız sürdüğünü belirten ve PKK'nın Şemdinli ilçe merkezini ele geçirip bayrak dikeceklerdi.

Böylece, TSK ve polisi 'Ya Suriye'deki gibi kendi şehrini bombalamaya ya da PKK'lılarla sokak sokak çatışmaya girmeye' zorlayacağını belirten yetkililer, 'TSK zamanında önlem almasa sivillerin zarar görmesi muhtemel bir plan gerçekleşecekti. PKK bu saldırıyla Suriye trenine binmek istedi. Ama başaramadılar' dedi.

GOMAN DAĞLARI ATEŞ ALTINDA HAVA

destekli operasyonda Sikorsky helikopterlerle çatışma bölgelerine mühimmat ve asker sevk edilirken, Kobra helikopterler de PKK'lıların kaçış noktalarını ateş altına alıyor. Goman Dağları başta olmak üzere bombalanan çatışma noktalarından dumanlar yükseliyor. Öte yandan yaklaşık 2 bin asker de Şemdinli etrafında konuşlandırıldı. TSK birlikleri heronlar, uçaklar ve helikopterlerin desteğiyle operasyonu genişletti.