BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,88
ALTIN 2.441,35
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Selde evleri yıkılanlara yeni konut

Antalya'da felaket bölgesini gezen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, tamamı yıkılan evlerin en kısa sürede yeniden inşa edileceğini açıkladı.

Abone ol

Erdoğan Bayraktar, selden büyük zarar gören Serik'e bağlı Haskızılören köyünde incelemelerde bulunduktan sonra Antalya Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, AK Parti Antalya Milletvekili Menderes Türel ve ilgililerle birlikte kameraların karşısında geçen Bayan Bayraktar, sel felaketinde hayatını kaybedenlere rahmet diledi.

Haskızılören köyünün büyük bir afet yaşadığını, 50 haneli Pınargözü mahallesinde 11'in evin tamamen yıkıldığını, 16 konutun hasarlı, 19'unun ise az hazarlı olduğunu anlatan Bayraktar, "Tamamen sele kapılan evlerin yenisini yapacağız, diğer evlerden de ağır ve az hasırlı olanların tespiti yapılıyor. Gerekli yardımlar yapılacak. İnsanları evlerine kavuşturacağız." dedi. Bayraktar yeni evlerin dere yatağının dışında uygun bir yere inşa edileceğini söyledi. Köye ulaşımı sağlayan yolların tamamen açıldığını, 3 gündür kesik olan elektriğin yeniden verilmeye başlandığını anlatan Bayraktar, köye üç öğün sıcak yemek verildiğini ve taşımalı su temin edildiğini ifade etti.

Selden Serik'in yanı sıra Aksu ilçesinin de zarar gördüğünü, buradaki 8 köy ile 15 mahallede su baskını olduğunu dile getiren Bayraktar, su altında kalan pamuk, domates, mısır tarlaları ile narenciye ve nar bahçelerinde hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Bakan Bayraktar, "Devletimiz; çiftçimizin, köylümüzün, vatandaşımızın yanındadır. Yasal çerçeve içinde gerekli yardımları yapacağız. Pınargözü'ndeki evleri bakanlık ve valilik olarak en kısa sürede yapacağız. Hükümetimiz ve devletimiz zarar gören insanımızın yanındadır." diye konuştu.

Haskızılören'i gezdiğinde Antalya Valiliği'nin ikazlarının felaketin daha az hasarla atlatılmasını sağladığının anlatıldığını belirten Bayraktar, köy muhtarının, "Valilik uyarı yazmasaydı, tek tek evlere, camiye, okula uyarı yapmasaydık 50'nin üzerinde insan kaybımız olurdu." dediğini aktardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı, il hudutlarıyla büyükşehir belediyelerinin sınırlarının birleştirilmesiyle ilgili bir soruya ise şu cevabı verdi: "Hükümet olarak, nüfusu 750 bini aşan vilayetleri büyükşehir yapma kararımız var. Bunu 2014 seçimlerinden önce tamamlayacağız. Bu çerçevede büyükşehir belediye hudutlarını il hududu yapma noktasında çalışmalarımız var. Bu ne kadar gerçekleşecek, ama devlet kurumlarının valilik ve belediyelerin daha entegre çalışması için imar, dere ıslahı noktasında hangi yöre ne şekilde planlanacaksa bundan sonra birlikte çalışma olacak. Ama il hudutları ile belediye çakışması noktasında Antalya bunun içine girer mi girmez mi? 750 bini biraz fazla geçen Malatya, Trabzon gibi vilayetlerde il hudutları ile belediye hudutları çakışacak. Antalya'da, Konya'da aynısı olur mu olmaz mı? İleriki günlerde karar vereceğiz. O zaman daha büyük entegrasyon olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, planlama noktasında, valiliklerle daha yakın çalışma içinde olacağız. Sadece dere ıslahlarında değil, tüm afetlere karşı ne tedbirler alınıyorsa, köylerin, yaylaların, mezraların planlanması noktasında daha yakın çalışma içinde olacağız. Bundan sonra afetlerde zararları minimize etmemiz için çok daha ciddi planlamamız var."