BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.408,17
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Selahattin Demirtaş'ta müthiş değişim!

7 haziran akşamı AK Parti ile köprüleri atan Selahattin Demirtaş'ın dünkü AK Parti HDP koalisyon görüşmesi sonrası verdiği mesajlar çok farklıydı.

Abone ol

İNTERNETHABER. COM- 7 Haziran sonrası "ampule gerek yok" diyen Demirtaş, şimdilerde "Sorumluluktan kaçmayız" diyor.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "AK Parti azınlık hükümetini destekler misiniz?" sorusuna "'Başka turlar yapılacaksa kapımız açıktır’ dedik. O zaman konuşulabilir bunlar." diye yanıt verdi.

Erken seçim ihtimalinin gündeme gelmesi halinde tekrar kapılarının çalınmasını isteyen Demirtaş'ın ilk seçeneği AK Parti CHP koalisyonu.

"Siyasette 24 saat uzun süre" sözü bir kez daha kanıtlandı. 7 Haziran seçimleri sonrası liderlerin ortamı geren konuşmaları yerini pozitif mesajlara bıraktı. Demirtaş'ın seçimden sonra AK Parti'ye karşı izlediği sert tutum geride kalmış görünüyor.

Ampüle gerek kalmadığını ıspatlamış olduk

7 Haziran akşamı Demirtaş seçim sonuçlarını değerlendirirken böyle diyordu: "HDP’nin güneşi hepimize yeter, ampule gerek kalmadığını ispatlamış olduk. Söz vermiştik biz AKP ile içerden ve dışardan koalisyon yapmayacağız. Sözümüzün arkasındayız."

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 63. hükümeti kurmakla görevlendirilen AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile yaptıkları koalisyon görüşmesinin ayrıntılarını Milliyet gazetesine anlattı.  Demirtaş'ın açıklamaları şöyle:

"Biz AKP ile bir koalisyon içinde veya dışında olmayacağımızı ifade etmiştik. Bu konudaki tutumumuzun devam edip etmediğini merak ettiklerini ifade ettiler. ‘Seçimden birinci ve ikinci çıkmış partilerin toplumun beklentisi gereği koalisyonu denemeleri gerektiğini düşünüyoruz’ dedik. Bu da AKP ve CHP’dir. Mutlaka denemelisiniz ve zorlamalısınız. ‘AKP-CHP hangi ilkeler etrafında bir hükümet kurar bununla da ilgileniyoruz’ dedik. Sırf ‘gidin hükümet kurun, bizi ilgilendirmez’ yaklaşımı içinde değiliz. Sorumluluk üstlenmek istiyoruz. Üç ilke ifade ettik. Demokrasi, barış ve adalet. Bunları da kapsayacak bir hükümet protokolü çıkarırsanız öyle bir hükümetin parlamentodaki çalışmasını destekleriz, sert muhalefet yapmayız, yasaları çıkarırken destek veririz, Anayasa yapılırken birlikte yaparız’ dedik. Bir koalisyon içinde yer almayız fakat Türkiye’yi bir krize sokacak pozisyonda olmayız."

BAŞKA BAŞKA SEÇENEKLER TARTIŞILABİLİR

"Şunu da ifade ettik; eğer Türkiye gerçekten erken seçime gidecekse tekrar bir araya gelelim. Seçenekleri tekrar değerlendirelim. AKP olarak bir erken seçim kararı almadan mutlaka partilere tekrar danışın.

HDP hatadan dönmekte gecikti

HDP'deki değişim gazeteci Ruşen Çakır'ın da gündeminde. Konuyu bugünkü köşesinde analiz eden gazeteci, HDP'nin koalisyona yeşil ışık yaktığını yazdı.

"Nitekim gerek Demirtaş, gerekse Yüksekdağ medya üzerinden, her ne kadar AKP-CHP olasılığının daha yüksek olduğunu söyleseler de kendilerinin de koalisyon ortağı olabilecekleri mesajını vermeye başladı. Başbakan Davutoğlu'nun "1 aylık süreçte HDP'nin duruşunun değiştiğini gördük" sözlerini bu bağlamda değerlendirmek gerekiyor.
Yine Davutoğlu'nun HDP hakkında, "Her konuyu görüşürüz fakat koalisyon ortaklığı çerçevesi oluşmuş değil. Ama görüşmeye de devam ederiz" sözlerini, AKP-HDP ihtimalinin yüzde 0 olmadığı, kapıların az da olsa açık olduğu şeklinde değerlendirmek mümkün.
Sonuç olarak HDP, AKP seçeneğini kesin bir dille dışlamakta aceleci davrandı, hatadan dönmek içinse hayli geç kaldı."

Biz tekrar konuşmaya hazırız. Erken seçim şu an önümüzde duran acil bir görev değil. ‘Görevi Cumhurbaşkanı’na iade edeceğiz, seçim kararı alsın diyeceğiz’ demeden önce tekrar partileri ziyaret edin. Bu çerçevede bizim de kapımız açıktır, bize de gelin. Bitti demeyin, gerekirse birkaç tur yapılsın’ dedik. Başka başka seçenekler tartışılabilir o zaman."

SORUMLULUKTAN KAÇMAYIZ

Bu sözleri üzeirne Demirtaş'a, "Biz AKP ile hiçbir şekilde hükümet içinde yer almayız’ noktasından geri adım atar mısınız? Devlet Bahçeli gibi ‘fedakârlık yaparız’ mı diyorsunuz?" diyen soruldu. Demirtaş bunun üzerine, "Hayır bu fedakârlık değil, sorumluluktur. Bundan kaçmamak lazım. Türkiye’yi krize sokmayacağımızın sözünü verdik seçmenimize.

AK PARTİ'NİN DÜŞMANI DEĞİLİZ

Bu sözü yerine getirecek bir pozisyon almamız lazım. ‘Bu sorumluluktan kaçmadığımızı bilmenizi istiyoruz’ dedik. AKP’nin düşmanı da karşıtı da değiliz. Sonuçta bu 4 partiden bir koalisyon çıkacak ve ülkeyi yönetecek bu parlamento" dedi.

"AK Parti azınlık hükümetini destekler misiniz?" sorusunu ise, "'Başka turlar yapılacaksa kapımız açıktır’ dedik. O zaman konuşulabilir bunlar. Bir azınlık hükümetinde AKP’yi içeriden veya dışarıdan destekleyecek bir formül hiç konuşmadık. AKP-CHP veya istiyorlarsa MHP ile zorlamalılar. Olmadı ikinci tura, üçüncü tura zorlamalılar. Orada bize de gelmeliler dedik" diye yanıtladı.