BIST 10.793
DOLAR 32,18
EURO 34,90
ALTIN 2.419,27
HABER /  GÜNCEL

Sel mağdurlarına müjdeli haber

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Erdemli'deki selden etkilenen vatandaşlara yardım paralarının dağıtılacağı tarihi açıkladı.

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan , Erdemli ilçesinde 9 Kasım'da meydana gelen selle ilgili hasar tespiti yapılan yerlerde vatandaşlara yardım yapılacağını belirterek, ''TC kimlik numarasıyla birlikte bankaya giden (sel mağduru) konut sahiplerine 2 bin 500 lira, iş yeri sahiplerine 2 bin lira nakit yardım yarın sabah itibarıyla yapılıyor'' dedi.

9 Kasım'da sel felaketinin yaşandığı Erdemli ilçesinde kent protokolünden brifing alan Çağlayan, daha sonra Hükümet Konağı önünde Erdemlililer'e seslendi.

Sözlerine ilçe halkına geçmiş olsun dileklerini ileterek başlayan Çağlayan, yaşanan felaketin ardından yetkililerin süratle olay yerine giderek çalışmaları başlattıklarını, kendisinin de gelişmeleri takip ettiğini söyledi.

Çağlayan, devletin her zaman milletin yanında ve emrinde olduğunu belirterek, ''Bizler milletimize hükmetmeye değil, hizmet etmeye geldik. Bu bizim asli görevimiz. Devletimiz millet için var. Yapılan çalışmalar sonrasında hasar tespit raporlarını gördüm. Felaketin ardından en büyük sevincimiz can kaybı yaşanmamasıdır. Ortaya çıkan zararların Başbakanlığımızın bundan 6-7 yıl önce yayınladığı genelgeye uyulmaması sonucunda yaşandığını görüyoruz'' dedi.

SEL YARALARI SARILIYOR

Sel felaketi sonrasında oluşan hasarların giderilmesi için gerekli çalışmaların başlatıldığına dikkati çeken Çağlayan, sel ve heyelan nedeniyle 312 konutta hasar tespitinin yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

''Afet komisyonu tarafından 76 işyeri ve 30 deponun zarar gördüğü rapor edildi. Bin 65 üreticimizin faaliyet gösterdiği 3 bin 199 hektar tarım alanında da hasar var. Bin 170 dekarlık narenciye, 306 dekarlık da açık sera alanı da sel nedeniyle zarar gördü. 19 küçükbaş, 400 kümes hayvanı, 2 büyükbaş telef oldu. Altyapı için de İl Özel İdaremiz bütün kırsal alanlardaki çalışmaları başlattı. İl Özel İdaresi emrindeki bütün araçlar tamamen hasarlı bölgemize kanalize oldular ve buralardaki yolları tamir etmeye çalışıyorlar. AFAD gerekli kaynakları, çalışmaları bölgeye aktaracak. Felaketten sonra Kızılay tarafından seyyar mutfaklar kuruldu. Günlük bin kişiye 3 öğün yemek verdik. 600 mutfak seti, 600 de temizlik seti dağıtıldı. Barınma imkanı olmayan 7 aileye İller Bankası Sosyal Tesisleri'nde barınma imkanı sağlandı. Erdemli Sosyal Dayanışma Vakfı 60 bin lira nakit destek sağladı. 16 aileye bin, 88 aileye 800 liralık destek yapıldı. Tarım ve hayvancılık alanında tespitler yapıldı.''

Çağlayan Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile görüştüğünü, kendisiyle birlikte konuyu Bakanlar Kurulu'nda gündeme getireceklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Öncelikle konuyu Başbakan'a aktardık. Başbakanımızın 'geçmiş olsun' dilekleri var. Başbakan dün itibarıyla konuyu öğrenir, öğrenmez gerekli talimatı verdi ve 1 milyon lira hasar için ödenmek üzere banka sistemine geçti. Hasar tespiti yapılan yerlerde yarın sabahtan itibaren Ziraat Bankası'na gidin. TC kimlik numarasıyla birlikte bankaya giden konut sahiplerine 2 bin 500 lira, iş yeri sahiplerine 2 bin lira nakit yardım yarın sabah itibarıyla yapılıyor. İnşallah bunlar yaraların sarılmasında önemli bir destek olacak. Ziraat Bankası'yla görüştüm genel müdürlükle... Bu çerçevede bankada bitkisel üretim kredisi almış olan, mağdur olmuş olan üreticilerimizin, borcu olan köylümüzün kredilerini 1 ila 1.5 yıl yıl erteliyoruz. Bakanlar Kurulu'nda bir imkan bulabilirsek, eğer olursa kredilerin faizlerinin iptal edilmesi noktasında tekliflerimizi yapacağız. Buna Erdemlili, Mezitlili, Yenişehirli olarak gayret edeceğim. 1 milyonluk destek yarın sabahtan itibaren dağıtılacak.''