BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,83
ALTIN 2.416,58
HABER /  POLİTİKA

CHP Alevi katliamının belgesini mi buldu?

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin 'Malatya olaylarının açığa çıkarılması' ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edilmedi.

Abone ol

Öneri üzerine söz alan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba , 12 Eylül döneminin Emniyet Genel Müdürü Refet Küçüktiryaki 'nin, Kenan Evren'in arşivinde bulunan Aleviler hakkındaki mektubunun, katliamın devlet organizasyonu ile yapıldığını açığa çıkardığını söyledi.

Söz konusu mektuptaki iddiaların soruşturulması gerektiğini belirten Ağbaba, partisinden bir grup milletvekili ile birlikte bu konuda suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Ağbaba, sonuç alamamaları halinde konuyu AİHM 'e taşıyacaklarını ifade etti.

CİDDİYE ALINMASI GARİBİNE GİTTİ

AK Parti Çankırı Milletvekili ve TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, Küçüktiryaki'nin yazdığı iddia edilen mektubun ciddiye alınmasını algılayamadığını söyledi. Şahin, ne mektubun altında bir imza olduğunu ne de mektubun muhatabının belli olduğunu kaydederek, gayri ciddi mektupların soruşturma konusu haline getirilmesini yanlış bulduğunu ifade etti.

BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici , Suriye sınırındaki Ceylanpınar ilçesinde insanların güvenlik endişesi nedeniyle ilçeyi terk etmeye başladıklarını söyledi. Sınırda yaşanan olaylar nedeniyle ilçenin faili meçhul cinayetlere açık hale geldiğini ileri süren Binici, Meclis'in bu konuda çözüm üretmesi gerektiğini belirtti.

PKK'NIN ÖLDÜRDÜĞÜ ÇOCUKLARI HATIRLATTI

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, terör örgütü PKK'nın Diyarbakır'da özellikle Kürtlere baskı uyguladığını vurgulayarak, ''Eğer Diyarbakır'da Kürtseniz, ya PKK'lı olacaksınız ya da onun uzantısı destekleyeceksiniz. Sonra buna demokrasi diyeceksiniz'' dedi.

Terör örgütünün, Kürtlerin hakkını koruma adı altında Kürtlere zulüm uyguladığını anlatan Eronat, masum gösterilen KCK 'lıların da insanları fişlediğini ifade etti. Eronat, ''30 Ekim'de eylemler yapıldı, kepenkler kapattırıldı, belediye otobüsleri çalıştırılmadı, insanlar hastaneye bile gidemedi. Bir büyükşehir belediye başkanı 2009 yılında odasında, yanındaki temizlik işçisi tarafından sorgulandı. Hani demokrasiniz vardı?'' diye konuştu.

AÇLIK GREVLERİ

Açlık grevlerine de değinen Eronat, ölümlere karşı olduklarını, ancak açlık grevlerine kimlerin teşvik etiğinin de iyi bilinmesi gerektiğine işaret etti.

Cezaevinde açlık grevi yapanlara terör örgütünce adeta zulüm uygulandığını, açlık grevi yaptırıldığını anlatan Eronat, cezaevi dışında yapılan açlık grevlerine de değinerek, ''Diyarbakır Koşuyolu Parkı'nda çadırlar kuruluyor, açlık grevi yapılıyordu. Günde 20 tane çay, 60 şeker. Günlük kalori miktarını da alıyorlar. Bu kadar kanlı canlı nasıl açlık grevi yapıyorlar?'' dedi.

Almanya'da ''PKK'' adlı bir kitap yayımlandığını belirten Eronat, kitapta terör örgütünün uyuşturucu ticaretini nasıl yönetiğinin anlatıldığını söyledi. Eronat, terör örgütü PKK'nın Sicilya mafyasına benzetildiği kitapta, örgütün gelirinin yıllık 2 ile 8 katrilyon arasında değiştiğini kaydetti.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Eronat'a yönelik, ''YSK'nın atadığı bir kişiyi muhatap almayacağız. İddiaların tamamı yalandır'' dedi.

Yeniden söz alan Oya Eronat ise ''Hem parti hem Hatip Dicle olarak halkı kandırdınız ve oyların çöpe gitmesine neden oldunuz. Size PKK'nın öldürdüğü çocukları hatırlatıyorum, onun için benden nefret ediyorsunuz'' diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Eronat ile ilgili haksız ithamların yapıldığını belirterek, ''Bir bayan ve seçilmiş bir milletvekiline, halkın iradesinden söz edenlerin saygılı olması gerekiyor. Hatip Dicle'nin seçilemeyeceği önceden belliydi. Seçilemeyeceğini bildikleri halde onu aday gösterdiler'' dedi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Dicle'nin 78 bin oy aldığını ve kendisine mazbatasının da verildiğini, ancak daha sonra milletvekilliğinin iptal edildiğini ifade ederek, ''Ondan sonra bir başka kişi yerine getirildi. İnsan para bulsa, 'sahibi kim' diye sorar. Hırsızsınız'' dedi.

Tan'ın konuşmasına AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi. Genel Kurul'da, AK Parti ve BDP'li milletvekilleri bir süre tartıştı.

Genel Kurul'da CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.