BIST 10.046
DOLAR 32,50
EURO 34,74
ALTIN 2.400,48
HABER /  GÜNCEL

Şehitlerin kanı yerde kalmadı!

İzmir'in Foça ilçesinde iki askerimizin şehit olduğu saldırı ile ilgili tüm detayları ortaya çıktı!

Abone ol

İzmir'in Foça ilçesinde 9 Ağustos 2012 günü iki askerin şehit olduğu ve 10'u asker 12 kişinin yaralandığı bombalı terör saldırısını yapanların, Şanlıurfa Viranşehir'de güvenlik güçleriyle çatışmaya giren iki kişi olduğu ortaya çıktı.

Şanlıurfa'daki çatışmada "Ahmet Bal" sahte kimliğini kullanan terörist ölü ele geçilirken Yunus Çiçek yaralı olarak yakalandı. Bombacılara Foça'daki eylemleri sırasında yardım ve yataklık ettiği belirlenen beş kişi ise İzmir ve Şanlıurfa'da düzenlenen operasyonlarla yakalanarak gözaltına alındı. Olay yerinde bulunan patlatma düzeneği ve su şişesindeki parmak izlerinden, zanlıların Bal ve Çiçek olduğu tespit edildi. İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, bombacıların saldırıdan önce Manisa'ya giderek polis ve askeri tesislerde keşif yaptığını açıkladı. Saldırı emrini bizzat Fehman Hüseyin'in verdiği bombacıların, Foça'daki olayın ardından 20 gün Manisa'da dağda kaldıkları, daha sonra önce Adana'ya, ardından da Şanlıurfa'ya gittikleri öğrenildi.

PARMAK İZLERİ AYNI
Şanlıurfa'da güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada biri ölü ele geçirilen, diğeri de yaralı olarak yakalanan iki teröristin parmak izlerinden, Foça'daki saldırıyı yapanlar olduğu tespit edildi. İl Emniyet Müdürü Bilkay, bir basın toplantısı düzenleyerek soruşturmayla ilgili bilgi verdi. Olay yerinde bulunan delillerde yapılan inceleme sonucu bombacıların parmak izlerinin belirlendiğini belirten Bilkay, Viranşehir'de ölü ve yaralı ele geçilen teröristelerin parmak izlerinin bunlarla örtüştüğünü kaydetti. Bombacıların yakalanmasının ardından İzmir Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü, İzmir Başsavcılığı ve Şanlıurfa Başsavcılığı ile birlikte operasyonu başlattıklarını belirten Bilkay, İzmir'in Bayındır ilçesinde üç, Şanlıurfa'da iki olmak üzere bombacılara yardım ve yataklık eden beş kişiyi gözaltına aldıklarını söyledi. Bayındır'da F.K., Ş.R. ve Ş.R., Şanlıurfa'da K.R. ve H.D.'nin gözaltına alındığı öğrenildi. Zanlılardan üçünün kardeş oldukları da belirtildi.

ŞEHİTLERİN KANI YERDE KALMADI
Şanlıurfa'da gözaltına alınan şüphelilerden H.D.'nin, 4 Ağustos 2012 günü "Ahmet Bal" sahte kimliğini kullanan kişiyi ve Yunus Çiçek'i otobüsle önce Manisa'nın Turgutlu ilçesine getirdiği, daha sonra özel bir arabayla Bayındır'a götürdüğü belirlendi. Gözaltına alınan şüphelilerin, aynı günün akşamı bombacıları, Bayındır'dan Foça'ya iki otomobille götürdükleri de tespit edildi. Zanlıların, muhtemel bir yol kontrolüne karşı bombacıların bulunduğu otomobile kendi otomobilleriyle eskortluk yaptıkları da kaydedildi. Bombalama olayının tamamen aydınladıldığını ifade eden İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, "Adaletin önünde hesap verecekler. Şehitlerimizin kanının yerde kalmadığı düşüncesindeyiz. Şu anda bilgi ve belgeye dayanarak konuşuyorum. Net ve kesin bilgilerdir. Saldırı bizim açımızdan çözüldü." dedi.

ZANLILAR PKK'NIN ÖZEL BOMBACI BİRLİĞİNDEN
Parmak izlerinden Foça saldırısının bombacıları olduğu belirlenen iki kişinin, terör örgütü PKK'nın özel birliğinde görevli oldukları, saldırı emrini de örgütün askeri kanat sorumlusu Fehman Hüseyin'den aldıkları öğrenildi. Fehman Hüseyin'in, saldırının ardından telsizle bilgi aldığı, benzer saldırılar yapılması konusunda da talimat verdiği istihbarat birimlerince tespit edilmişti.

DAĞDA KALMIŞLAR
Bombacıların 4 Ağustos günü otobüsle önce Turgutlu'ya oradan Bayındır'a gittiği, aynı gün Foça'ya geldikleri ve beş gün boyunca dağda kaldıkları tespit edildi. Yaralı ele geçirilen zanlı Çiçek'in, ifadesinde bomba ve düzeneğini Bayındır'daki kardeşlerden teslim aldığını söylediği de belirtildi. Bombacıların dağda geçirdikleri süre zarfında önce keşif yaptıkları, ardından bombayı yerleştirip patlattıkları belirtildi. Emniyet Müdürü Bilkay, "Foça'da dağda kalmışlar. İzmirli vatandaşlara çağrımız olsun; tanımadıkları, dağda bayırdaki insanları bize bildirsinler" diyerek çağrıda bulundu.

20 GÜN MANİSA'DA SAKLANMIŞLAR
Ali Bilkay, "Manisa'da da böyle bir çalışmaları olduğunu tespit ettik. Bazı askeri ve emniyet birliklerine yönelik keşif çalışmaları olmuş. Foça'daki saldırıdan önce keşif yapmışlar" diyerek, Manisa'nın da muhtemel bir facianın eşiğinden döndüğünü ifade etti. Zanlıların Foça'daki saldırının ardından, yine otomobille kaçarak 20 gün Manisa'da dağda kaldıkları, daha sonra önce Adana'ya, ardından da Şanlıurfa'ya gittikleri öğrenildi. Bilkay, Şanlıurfa'da olayın meydana gelmesinin hemen ardından harekete geçtiklerini belirterek, "Belli aşamaya gelmiştik zaten soruşturmada. Olay olunca, buradaki bombacılar olabileceği düşüncesiyle hemen irtibata geçip parmak izi kontrolü yaptırdık. Sonuçta da onlar olduğu ortaya çıktı. Ardından hemen operasyonun düğmesine basıldı ve olaya karışan tüm şüpheliler yakalandı. Soruşturmamız ve zanlıların çapraz sorgusu sürüyor." dedi.

İzmir'de gözaltına alınan üç şüphelinin Terörle Mücadele Şubesi'nde sorguları sürerken Şanlıurfa'da yakalanan iki zanlının da işlemlerinin ardından İzmir'e gönderileceği bildirildi.