BIST 10.288
DOLAR 32,19
EURO 35,08
ALTIN 2.456,24
HABER /  GÜNCEL

Şehit yakınlarının yürekleri dağlandı

Çukurca'da şehit düşen 7 askerle ilgili savcılık tarafından hazırlanan dosyanın askeri savcılığa gönderildiği belirtildi.

Abone ol

Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde 27 Mayıs 2009’da şehit olan 7 askerle ilgili Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliği tarafından yürütülen soruşturma ile ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığı yazılı bir açıklama yaptı. Savcılık, soruşturma dosyasının takdir ve gereği için 4 Mart 2010’da Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderildiğini açıkladı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı bugün bazı gazetelerde ‘7 askeri şehit eden mayınlar TSK’ya ait’ başlığıyla yer alan haberle elgili bugün yazılı açıklama yaptı. Soruşturma evresinde verilecek bilgilerle ilgili Adalet Bakanlığı’nın 26 sayılı genelgesi hatırlatılarak yapılan açıklamada konuyla ilgili şu bilgiler verildi: “Olaya ilişkin olarak Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğimiz tarafından yapılan soruşturmada Çukurca 20'nci Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı’na bağlı askeri birliğin 27.05.2009 tarihinde Çukurca Hantepe üst bölgesinin doğusunda intikal halindeyken, daha önceden araziye güvenlik amaçlı döşenmiş mayının patlaması sonucu askerler Ziya Bener, Deniz Demirci, Özkan Dumlu, Cafer Çelik, Kemal Özer, Adil Yılmaz ve Oğuz Kır’ın şehit olduğu; Muhterem Akalın, Samet Koca, Ferhat Bilmez, Muhammet Akdeniz, Aytaç Güney, Fırat Güneş ve Mehmet Solmaz’ın da yaralandığı; Raziye Demirci, Refik Bener’in şikayetçi oldukları tespit olunmuştur. Delillerin derlenmesinden sonra 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250'nci maddesi kapsamında bulunmadığı sonucuna ulaşılan soruşturmada, bir kısım asker şüphelilerin eylemlerini ‘Bilinçli Taksirle Birden Çok Kişinin Ölümüne Sebep Olmak’ kapsamında mütalaa edilebileceği hukuki kanaatiyle ve bu suçun 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu'nun 9'uncu maddesi kapsamındaki suçlardan olduğu değerlendirilerek ve aynı kanunun 15'inci maddesi gereği soruşturma dosyası gereğinin takdir ve ifası için 04.03.2010 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’na gönderilmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığımızca verilen nihayi karar üzerine delillerin tahlil ile soruşturmayı muktezaya bağlama görev ve yetkisi Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığa ait bulunmaktadır.”

ŞEHİT YAKINLARI ACILARINI TEKRAR YAŞADI

Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde 27 Mayıs 2009 tarihinde 7 askerin şehit olmasına yol açan mayın patlamasıyla ilgili gelişmeler, şehit ailelerinin acılarını tazeledi. Yozgat’ın Yerköy İlçesi’ne bağlı Arslanhacılı Köyü'nde oturan ve evinin önünde asılı olan bayrağı bir yıldır indirmeyen Şehit Uzman Çavuş Ziya Bener’in babası 69 yaşındaki İbrahim Bener, yaşanan gelişmeler karşısında “Vatan Sağ olsun” dedi.

Baba İbrahim Bener, kendisinin şikayetçi olmadığını, ancak olayın araştırılması için ortanca oğlu Refik Bener’in şikayetçi olduğunu söyledi. Baba İbrahim Bener, “Komutanların konuşması internete düşmüş, komutanın biri ‘Ben uyuyamıyorum mayınları ben döşedim’ diye komutanına telefon etmiş. Bu konuşma duyulunca Ankara’da yaşayan oğlum Refik, ‘ben bunun peşini bırakmam, şuçlular cezasını bulsun’ diye şikayetçi oldu ve olayın araştırılmasını istedi. Ben şikayetçi değilim. Vatan Sağolsun” dedi.

AÇILIM TEPKİSİ

Şehit Uzman Çavuş Ziya Bener’in amcası Emin Bener ise yaşanan olayların sorumlusunun hükümet olduğunu iddia etti. Emin Bener, “Şehit askerlerimiz görev için emir doğrultusunda olay yerine gitmişlerdir ve hepsi şehittir. Şuçlu kimse cezalandırılsın. Yaşanan bu olayların sorumlusu hükümettir. Şehit ailelerini Ankara'ya çağırıp ellerini öptürüyorlar, ondan sonra hainleri davul zurna ile karşılıyorlar. 10 yıldır yaptıkları bir şey yok. Ne Kürt açılımıymış. Düpedüz PKK açılımı. Ermenilere, hainlere özgürlük verdiler Türklere ne verdiler. Nerde demokrasi” diye konuştu.

Amca Emin Bener, gündemden düşmeyen Ergenekon ve Balyoz operasyonları konusunda da hükümeti eleştirerek, “80 yaşındaki general bütün birlikler topu tüfeği elindeyken devleti yıkmamıştı, şimdi mi yıkacakmış? Kuru gürültüyle devleti yönetiyorlar. Şehitlerimizin acısını sürekli yaşıyoruz temennimiz bu acılar tekrar yaşanmasın” diye konuştu.

AĞABEYDEN SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Şehit askerin Ankara’da oturan ağabeyi Refik Bener ise olayın internete yansıması üzerine şoke olduğunu belirterek, gerçek suçluların bulunması için Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na şikayet dilekçesi verdiğini belirtti. Olayın araştırılarak ortaya çıkması için tepkisini dile getiren dilekçe verdiğini belirten Refik Bener, “İnternette ses kayıtlarını duyduktan sonra savcılığa giderek suç duyurusunda bulundu. Burada bir suçlu hata kusur varsa, bundan sonra bir daha olmasın istiyorum. Herkes bulunduğu koltuğun görevini doğru dürüst yapsın. Ben kardeşimi geri getirecek değilim. Hepsi vatani görevini yapacak. Biz kardeşlerimizi kimlere emanet edeceğiz. Başka bir şeyin derdinde değiliz. Hata, kusur kimdeyse, cezasını çeksin. İçinde bulunduğumuz durumu başına gelmeyen bilemez. Televizyonlarda anlatılıp duruluyor, ondan sonra hayatlar geçip gidiyor, Bu duruma düşenin derdini kimse belemez. Allah kimsenin başına vermesin" dedi.