BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Seçmen kütüklerinde bir hata daha!

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçmen kütükleriyle ilgili yanlışlık yaptığı iddialarına bir yenisi daha eklendi.

Abone ol

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda görevli İnfaz Savcısı Bilal Gündüz’ün dikkati, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yaptığı büyük bir yanlışlığı ortaya çıkardı.

Gündüz, kanunen oy kullanmaması gereken şartlı tahliye edilmiş hükümlülerin büyük bir bölümünün seçmen kütüklerinde yer aldığını belirledi.

Gündüz, YSK’ya ve Ankara Valiliği’ne özel bir kuryeyle “acil kodlu” yazı göndererek, hatanın düzeltilmesini, hükümlülerin listeden silinmesini istedi. Gündüz, yazısında şunları söyledi:

“Başsavcılığımızca Ağır Ceza İlamat İnfaz Büromuzda kayıtlı ve bihakkın tahliye kararına kadar takip ve denetimi sürdürülen hükümlülere ait 3143 adet infaz dosyasından UYAP sistemine kayıtlı 500 infaz dosyasının denetiminde, bu dosyadaki hükümlülerin 12 Eylül 2010 tarihinden sonraya kadar hak yoksunluğu altında (kısıtlı) oldukları halde, Yüksek Seçim Kurulu internet web sayfasında yapılan sorgulamada seçmen kütüklerine adlarının yazılmış bulunduğu ve oy kullanacakları seçim ve sandıklara ilişkin adlarına seçmen bilgi kağıdı düzenlenmiş olduğu görülmektedir. Yapılan bu tespit, hak yoksunluğuna ilişkin ilamların takip ve gereğini yapmakla görevli vilayet makamlarınca, kayıtlara işleme ve takip açısından gerekli dikkat ve özenin gösterilmediği, konunun üzerinde yeterince durulmadığı, ihtimal ve intibaını doğurmuştur. Türkiye genelinde hak yoksunluğu cezasını infaz etmekte olan hükümlü sayısı düşünüldüğünde belki de referandum sonucunu etkileyecek çok sayıda kişinin bu şekilde seçmen kütüklerine kayıtlarının yapıldığı; siyasi parti yetkililerinin hükümlüler hakkında bilgi sahibi olmalarının hukuken imkansız bulunduğu gerçeği karşısında, itiraz yoluyla bu şekilde seçmen kütüğüne seçmen olarak yazılmamaları gerektiği halde yazılmış hükümlülerin kayıtlarının genelgede öngörülen süre ve İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nca silinmeleri de mümkün olamayacaktır. Bu durumda bulunan hükümlülerin seçmen kütüğünden silinmesi ve seçmen bilgi kağıtlarının iptaliyle ilgili olarak Seçmen Kütükleri Genel Müdürlüğü ve ilgili vilayet makamları aracılığıyla işbirliğiyle gerekli işlem ve tedbirlerin yapılabilmesi maksadıyla durum bilgilerinize arz olunur.”