BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,85
ALTIN 2.420,03

Seçimin kazananı CHP'dir...

CHP Millet ittifakını tamamıyla lehine çevirmiş, kendisinin dışındaki paydaşlarına kaybettirmek pahasına kazanmıştır. İYİ Parti ise kaybetmiştir. Amacı MHP ve AKP’ye belediye kaybettirmek ise bunu başarmıştır, ama kendi bir şey kazanamamıştır.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte siyasi partiler arasında ittifakların sadece yolu açılmamış, kazanmak için ittifaklar bir zarurete de dönüşmüştür. Bundan sonra da partiler girecekleri seçimlere ittifaklar içinde girdikleri takdirde başarılı olma imkân ve ihtimalleri artacaktır.

Türkiye 2019 yerel seçimlerine Cumhur ve Millet ittifakı ekseninde girmiş; Cumhur ittifakı %52, Millet ittifakı ise %38 civarında oy almıştır.

Oy oranları ve kazanılan, kaybedilen belediyeler açısından farklı farklı değerlendirmeler yapılabilir. Nitekim, seçim sonuçlarının belli olduğu anlardan itibaren tüm siyasi partilerin temsilcileri ekranlar karşısında kısa kısa değerlendirmeler yaparak “başarılı” olduklarını ifade etmişlerdir. Kaybedeni olmayan bir seçim yaşamak elbette her ülkeye, topluma nasip olmaz. Hele bizim siyasi tarihimizde belki ilk kez böylesine kazananın ve kaybedenin tam olarak tespit edilemediği bir seçim yaşıyoruz ki, bu bakımdan da önemli bir seçimi geride bıraktık.

İttifaklar kendi açılarından belli başarılara ulaştılar. Cumhur ittifakının yola çıkarken ilk belirlediği çıta yüzde 51 üzeri idi ki, bunu gerçekleştirdi. Alınan belediye sayısı itibariyle de hem AK Parti ve hem de MHP’yi mutlu edecek bir manzara ortaya çıktı.

Millet ittifakı kendisine somut hedef olarak AK Parti ve MHP’ye kaybettirmeyi koymuştu ama bu kimin lehine bir kaybettirme olacak pek dillendirilmiyordu, seçim sonuçları ile birlikte bu da ortaya çıktı. 51 ilde yapılan ittifakta 22 ilin adayını gösteren İYİ Parti tek bir belediye bile kazanamazken, İYİ Parti ve HDP’nin ve onlara eklemlenen Saadet ve Demokrat Parti’nin katkılarıyla CHP, Ankara, İstanbul, Antalya, Adana ve Mersin’de büyükşehir belediyelerini almıştır. Dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi, Millet ittifakı’nın tek kazananı olmuştur.

Dokuz seçimdir girdiği her seçimden başarısız çıktığı ithamları ile karşılaşan Kemal Kılıçdaroğlu için artık hiç kimse “onuncu seçimdir kaybediyorsun…” diyemeyecek.

Seçimin ertesinde İYİ Parti yönetiminde meydana gelen istifaların analiz edilmesinde yarar bulunmaktadır. Özellikle MHP’ye kaybettirmekten öte bir görev ifa etmeyen, MHP’ye kaybettirebilmek için HDP ile örtülü işbirliğine itiraz edemeyen bir İYİ Parti’nin siyasi varlığını Türk milliyetçileri ile birlikte devam ettirip ettiremeyeceğini öncelikle bu parti içinde siyaset yapanlar değerlendireceklerdir.

“MHP ve AK Parti kaybetsin de nasıl kaybederse kaybetsin, Türkiye’ye ve milliyetçi camiaya neye mal olursa olsun” anlayışı İYİ Parti’yi girdiği ikinci seçimde de hüsrana uğratmıştır. Bu seçimde elde edilebilecek bir başarı belki bu partinin siyasi varlığını sürdürmesi ve büyüme kabiliyeti bakımından bir işaret verecekti ama görünen o ki, artık bundan bahsedebilmek mümkün değil.

Çukur, barikat, hendek, Molotof, el yapımı patlayıcı, kurtarılmış bölgeler yaratma hevesine barış sürecini kurban eden HDP ise, terörizmle bağını, ilgisini kesmemiş olmanın cezasını elindeki pek çok belediyeyi kaybederek ödemeye devam etmektedir. Siyaset sivilleştikçe, terörizmle mücadele kararlılıkla sürdürüldükçe görünen o ki, terörizmden beslenen bu partinin hiçbir izi, emaresi kalmayacaktır.

Sonuç olarak baktığımızda her ne kadar pek çok seçim çevresinde itirazlar olsa da, bazı belediyeler el değiştirme ihtimali içinde bulunsa da seçimin kazananları ve kaybedenleri bellidir. AK Parti kaybetmemiştir. MHP kaybetmemiştir. Cumhur ittifakı tutmuştur ve kazançlı bir ortam oluşturmuştur. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini ve hükümetin meşruiyetini, gücünü sorgulamaya açacak bir tablo ortaya çıkmamış, tersine çok demokratik bir güç dağılımı belirginleşmiştir. CHP Millet ittifakını tamamıyla lehine çevirmiş, kendisinin dışındaki paydaşlarına kaybettirmek pahasına kazanmıştır. Türkiye üzerinde terörist örgüt üzerinden operasyon yapma düşüncesi içinde olanlar ise aradıklarını bulamamış, Türk milletinin topyekün barış ve huzur içinde, kardeşlik duygularıyla hareket arzusunda ve eyleminde olduğunu bir kez daha görmüşlerdir. İYİ Parti ise kaybetmiştir. Amacı MHP ve AKP’ye belediye kaybettirmek ise bunu başarmıştır, ama kendi bir şey kazanamamıştır.