BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,77
ALTIN 2.433,54
HABER /  GÜNCEL

Seçim günü hormonlarınıza yenilmeyin!

Cumhurbaşkanlığı seçiminin yaklaştığı bu günlerde ilginç bir araştırma sonucu yayınlandı. Araştırmaya göre hormonlarımız tercihlerimizi etkiliyor.

Abone ol

Seçmen davranışlarını incelerken sosyal ve demografik faktörleri göz önünde bulunduruyoruz.

Peki ya biyoloji? Yeni bir araştırma, hormonların politikayı doğrudan etkileyebileceğini gösteriyor.

Kortizol gibi stres hormonları insanların oy verme davranışlarını ve kararlarını etkiliyor. Omaha Nebraska, Lincoln Nebraska ve Rice Üniversiteleri’nde yürütülen ve Physiology and Behavious dergisinde yayınlanan çalışmanın sonuçlarına göre sosyal ve demografik etmenlere şimdi de biyolojik faktörler ekleniyor.

Çalışmanın başyazarı Jeff French siyaset ve siyasi katılımın başlı başına stres yaratan eylemler olduğunu vurguluyor ve ekliyor:

“Stres eşiği düşük bireylerin bu gibi aktivitelerle iç içe olması zorluk yaratıyor ve çalışmamız da bunu ispatlıyor.”

Siyaset ve oy verme davranışları arasındaki ilişkiyle ilgili daha fazla araştırma olması gerektiğini vurgulayan çalışma, kortizol seviyemizin siyasi katılım isteğimizi etkilediğini gösteriyor. Stres seviyesini yükseltmek ve azaltmak için tasarlanmış aktivitelerden önce ve bu aktiviteler sırasında katılımcıların tükürük örneklerini alan araştırmacılar, kortizol seviyelerindeki farklılıkları irdeliyor.

Siyasetle ilgili eylemler ve katılımcı davranışlar kortizol seviyelerini yükseltirken oy verme davranışını etkileyen bir başka faktör de ortaya çıkıyor: Yaş. Yaşlı yetişkinler, genç yetişkinlere göre daha sık oy vermişler.

Araştırmanın en önemli sonuçlarından biri, yıllardır demografik bilgilere dayanarak oy verme eğilimlerini tahmin etmeye çalışan sosyal bilimcilerin biyolojik etkileri gözden kaçırmış olması…

Bundan sonra daha fazla demokratik katılım için fizyolojik etmenleri de hesaba katmamız gerekebilir.