BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,59
ALTIN 2.383,81
HABER /  SEÇİM

Eyy azizler diyen İhsanoğlu nasıldı?

Seçim bildirgesini açıklayan Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, nasıl bir konuşma yaptı?

Abone ol

İNTERNETHABER.COM-(ÖZEL İÇERİK)

Seçim çalışmalarında kullanacağı slogan ve seçim bildirgesini Çırağan Sarayı'nda açıklayan İhsanoğlu'nun konuşmasın satır aralarına baktık.

EKMEK SLOGANI

"Ekmek için Ekmeleddin" sloganını seçen İhsanoğlu, 77 milyonun ortak derdine vurgu yaptı. Çatı adayı İhsanoğlu, toplumda bayrak kadar kutsal kabul edilen ekmek üzerinden seçmeni aynı şemsiye altında toplamaya çalıştı. Kendisi her ne kadar böyle düşünse de, slogan tartışmaya açıktı. Nitekim öyle de oldu, sosyal medya bu sloganı konuştu. 

ZIT SÖYLEMLERE MESAFE KIRMIZI ÇİZGİSİ OLDU

Konuşmasına duayla başlaması dindar seçmene mesaj olarak algılandı. Filistin davasına vurgu yapması iktidara yakın kesimlerin eleştirilerine cevap olarak okundu. Üslübü ve içeriği yumuşak bir konuşma yaptı. Polemiğe girme alışkanlığı olmadığını seçim kampanyasının startını verdiği toplantıda da gösterdi.

Her kesime uzanmaya çalışan bir aday profili çizmeye çalıştı, bütün partilere el uzattı. "Sıkmabaş da dedirtmen çapulcu da" sözü toplantının öne çıkanları arasında yer aldı. Kürt sorunu konusunda CHP-MHP eksenine uzak olmayan açıklamalarda bulundu.

KAĞITTAN GÖZÜNÜ AYIRAMADI

Ses düzeni kötüydü, konuşmasını kağıttan okuması tuhaf karşılandı, dahası okurken gözlerini kağıttan hiç ayıramadı. "Sihirli cam" ya da "gizli kahraman" olarak nitelenen prompter neden tercih edilmedi? Başbakan Erdoğan'ın önemli silahı olduğu gerçeği sır değil. Seçim kampanyasına etkileyici bir giriş yapma fırsatını kaçırdığını söyleyenler hiç de az değildi.

BOZUK SES DÜZENİ

Seçim bildirgesi için Çırağan Sarayı'nın tercih edilmesi için seçimdi, ancak salondaki ses düzeni hayli kötüydü. İhsanoğlu'nu ekranı başında dinleyenler sözlerini anlamakta kimi zaman zorlandı. İhsanoğlu'nun yavaş konuşması "sıkıntılı durumu" bir kat daha arttırdı.

SİYASETÇİ DİLİNİ BİLMEMENİN DEZAVANTAJI

Siyasetçi olmamasının dezavantajı burada hissedildi, sesini yeri geldiğinde yükseltmemesi, hep aynı tonda konuşması garipsendi. "Bağırıp çağırmadığı" için sevildiği söylenen İhsanoğlu'nun konuşması için "fazlasıyla sakin" diyenler de oldu.

Başbakan Erdoğan'ın konuşma metinlerinde görmeye alıştığımız süslü, edebi kelimeleri göremedik. "Ey azizler" kelimesini sıkça kulanması ilginç bulundu. Hitabet konusunda en büyük rakibi Erdoğan'ın gerisinde olduğunu söylemek abartı kaçmıyor.