BIST 9.006
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,76
HABER /  SPOR

Schalkenin Hz. Muhammed kararı

Shchalke 04'ün marşında Hz. Muhammed ismi geçti ortalık karıştı. Kulüp olayı uzmanlara sordu ve kararını açıkladı.

Abone ol

Alman futbolunun köklü takımlarından Schalke 04'ün yarım yüzyıllık marşı değiştirilmeyecek.

İslam uzmanlarından görüş olan kulüp, marş sözlerinde Hz. Muhammed’in isminin geçmesinin sakıncalı olmadığı sonucuna vardı.

Sözlerinde Hz. Muhammed'in isminin geçmesi nedeniyle bazı Müslümanlardan tepki alan kulüp, aralarında Osnabrück Üniversitesi'nden Prof. Bülent Uçar'ın da bulunduğu İslam uzmanlarının görüşüne başvurdu. Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre, bu görüşler ışığında marş sözlerinin İslam'a yönelik herhangi bir olumsuzluk içermediği sonucuna varan Schalke, marşın sözlerinin değiştirilmesine gerek olmadığı kararını aldı.

Marşın tartışılan sözleri

Neredeyse yarım asır önce yazılan ve Türk basını tarafından bir hafta önce gündeme getirilen Schalke kulübünün marşında tartışmaya neden olan sözler şu şekilde:

"Muhammed bir peygamberdi, futbol oyunundan anlamazdı. Ancak (buna rağmen) bütün güzel ve ihtişamlı renkler arasından O da, mavi ve beyazı düşündü."

"Olaya mizahi çerçeveden bakın" diyen kim?

[PAGE]

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Genel Sekreteri Ayman Mazyek, Müslümanları olaya mizahi çerçeveden yaklaşmaya ve Hz. Muhammed'in adının geçtiği satırları daha sakin bakmaya çağırdı.

Mazyek, “Hz. Muhammed'in yaşadığı dönemde, 6'ncı, 7'nci yüzyılda futbol daha icat edilmemişti. Dolayısıyla peygamberin, bu satırlarda dile getirildiği gibi, futboldan anlaması da mümkün değildi“ görüşünü dile getirdi.

Schalke'ye eleştiri yağmuru

Şarkıda, Hz. Muhammed'e yönelik bir hakaret unsuru olduğunu düşen kimi Müslümanlar Schalke'ye tepki gösterdi. Yetkililer, kulübe son bir haftada tepki içerikli yaklaşık 350 e-posta gönderildiği açıkladı. Kulübün sözcüsü, gelen e-postalarda Hz. Muhammed ile ilgili ifadelerin marştan çıkarılmasının talep edildiğini kaydetti.