BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Saylanın neyle suçlandığı belli değil!

Son günlerini Ergenekon soruşturmasıyla geçiren Türkan Saylan ve yöneticileriyle ilgili iddianame henüz ortada yok.

Abone ol

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin kurucusu Prof. Dr. Türkan Saylan'ın yarın ölümünün birinci yıldönümü. Ergenekon soruşturması kapsamında hasta yatağından kaldırılarak gözaltına alınan Prof. Türkan Saylan, yaklaşık bir ay sonra 18 Mayıs 2009'da kansere yenik düştü. Yarın Saylan'ın 1'inci ölüm yıldönümü. Saylan'ın evinin aranmasının ve 20'den fazla ÇYDD'linin gözaltına alınmasının üzerinden de 13 ay geçti. Ancak ÇYDD ile ilgili iddianame henüz tamamlanmadı.

BÜYÜK TEPKİ ÇEKMİŞTİ

ÇYDD yöneticilerinin 'şüpheli' olarak yer alacağı iddianamenin delilleri arasında Türkan Saylan ile ilgili belgelerin de olması bekleniyor. İddianamenin ek klasörlerinde arasında, burs verilen gençlerle ilgili bilgilerin ve PKK'lı gençlere burs verildiği iddiasıyla ilgili delillerin olacağı belirtildi. ÇYDD ile ilgili iddianame üzerinde şu an Ergenekon savcıları Zekeriya Öz, Murat Yönder ve Ercan Şafak çalışıyor. Soruşturma kapsamında önümüzdeki günlerde tamamlanması beklenen ilk iddianamenin ÇYDD ile ilgili olacağı da iddia edildi. 

Ergenekon soruşturması kapsamında Nisan 2009'da düzenlenen operasyonlarda Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)'nin kurucusu Prof Dr. Türkan Saylan'ın evi aranmış, Doğan Gazetecilik İcra Kurulu üyesi Tijen Mergen, ÇYDD Zeytinburnu Şube Başkanı Sevtap Sema Murat, Perran Yorgancıgil, Gülser Alparslan, Belkıs Bağ, Nursel Gülten, Oya Kaynak, Şükriye Varlık ve Ferhat Şenatalar'ın da aralarında olduğu ÇYDD yöneticileri ile burs alan bazı öğrenciler de gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamındaki 12. dalga operasyon olarak bilinen bu süreç, Prof. Dr. Türkan Saylan'ın hastalığı nedeniyle kamuoyunda büyük tepki yaratmıştı.

DHKP- C VE PKK'LILARA BURS İDDİASI

ÇYDD genel merkezi ve şubelerine düzenlenen baskınlarda derneğin burs listelerine de el konulmuştu. Öğrenci listelerinden yola çıkılarak, dernekle illegal örgütler arasındaki para akışının ve ihtiyaç sahibi öğrenciler için verilen bağışların arasında bir bağlantı olduğu iddia edilmişti.  Ayrıca, PKK'nın derin yapılanması olan KCK'ya ve PKK'nın illegal gençlik kollarına yönelik olarak gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan 80'den fazla  örgüt militanının isminin de bu listelerde bulunduğu ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin PKK'nın yanı sıra DHKP-C gibi terör örgütlerinin illegal gençlik kollarını da finanse ettiği ve örgütleri eleman temininde yardımcı olduğu da öne sürülmüştü.