BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.430,48
HABER /  GÜNCEL

Sayım Çınar'dan Barcelona notları

Eşsiz mimar Gaudi ve futbol takımı ile özdeşleşmiş Barselona, Avrupa'da şehir kültürünü en iyi yansıtan kentlerden biri... Sayım Çınar Barcelona'yı sizin için gezdi.

Abone ol

İNTERNET HABER - ÖZEL İÇERİK - Gazeteciler.com'da röportajları ve İnternet Haber'de yaşam yazıları ile tanıdığımız Sayım Çınar, İnternet Haber okurları için İspanya'nın en güzel şehri Barselona izlenimlerini kaleme aldı.

İşte Sayım Çınar'ın o yazısı:

SAYIM ÇINAR
sayimc@superonline.com

Yeni Başlayanlar İçin Barselona

y7.jpg

Çok gezen de çok okuyan da bilir, en çok da gezgin ruhuyla yeni deneyimlere açık olanlar…  Turist gibi değil gezgin gibi yaşıyorum bir süredir. Son 3 - 4 yılda dünya şehirlerine gitmeye başladım, çok kısa zamanda çok yer gördüm. Son durağım Barselona. Güzel bir zaman dilimi yaşadım bu şehirde. En az bir hafta kalmak gerekiyor başta bunu belirteyim ve devamında gördüklerini, hissettiklerimi paylaşayım.

İki Ana Tema: Gaudi ve Barselona

say5.20141118100234.jpg

Bir şehir romantiği olarak mutlaka kalmalısınız Barselona’da. Tuhaf duygular uyandırıyor. Çok renkli. Gaudi ve Barselona takımı özellikle şehre rengini, havasını, ilhamını vermiş. En güzel tarafı sıcak bir şehir olması. İnsanı kendiliğinden içeri alıyor.

say1.20141118100256.jpg

Katalanların bayrağı her yerde. Güzel bir olimpiyat stadları var. Madridliler bu şehirden çok hoşlanmıyor. Gaudi’ye olan sevgi ise inanılmaz boyutlarda. Bir şehri şehir yapan sanatı, edebiyatı her yerde görebiliyorsunuz, şehrin içine işlemiş bir kültür ortamı var Barselona’da.

ay2.jpg

Sokakta çok evsiz var, bu da gezip gördüğüm şehirlerde sık karşılaştığım bir durum. İnsanı şaşırtacak sayıda dilenci yoğunluğu var şehirde. İngilizce sorununu da görüyoruz. Çok turistik bir yer gibi görünse de şehrin ara sokakları boş, daha çok göçmenler yaşıyor. Taksiler ucuz. Şehrin mimarisinin göz alıcı olduğunu belirtmeliyim. Sokakları çok geniş. Özgürleştiriyor bu sokaklar ziyaretçisini, gezginler için bir cennet adeta. Trafik sorunu ise yok.

Lezzet Şehri

Deniz ürünleri harika. Şehrin insanı içine çeken bir tarafı var. Flamenko izlemeden olmaz diyorsanız bu şehir size göre. Uçak ve otel seçimlerinizi yaparken yazı tercih etmeyin. Bir şehrin tadını çıkarmak, doğru zamanlamayı yakalamayı gerektiriyor.

say4.jpg

Son yıllarda yaşanan krizden dolayı çok dilenci var belirttiğim gibi. Paella muhteşem. Gurmelerin tercih edeceği bir yer burası. Yeme içme olarak tatmin edecek ziyaretçisini şehir. Büyük ve geniş caddeler sizi sarmalıyor, kucaklıyor.

say6.20141118100431.jpg

Sokaklarda göçmenler var, Pakistan ve Bangladeş’den gelen çok.

Tapas çok lezzetli, aslında genel olarak Barselona’da hayat lezzetli. Karidesleri lezzetle yiyebilirsiniz.

say8.jpg

Tarihlerini iyi bilmek gerekiyor, Barselona’da yaşayanları iyi anlayabilmek için. Modernizmi iyi anlamak şehri de anlamayı kolaylaştırıyor. Kilise kendini kaybetmesine yol açıyor insanın. Gaudi müzesi çok önemli, mutlaka ziyaret edin. Hırsızlık konusunda sürekli uyarılsa da turistler, abartılacak bir durum yok.

İyi bir dost her şeyi değiştirir…

İspanyol kadınlarının gergin bir yapıları var, erkekler ise daha sakin. Diğer şehirlerden daha farklı hediyelik eşyalar. Çok fazla sayıda Türk var, bu durumu çoğu Avrupa şehrinde de fark ediyoruz. 

3.20141118100508.jpg

Sıkıntı çok az bu şehirde. Picasso müzesini mutlaka görmelisiniz, bir gezgin olarak bunu tekrarlıyorum. Deniz ürünleri satan çok fazla lokanta var. Yayalar ve bisikletlileri için çok fazla alan açılmış durumda. Gaudi’nin Sagrada Familia’sını özellikle görmenizi  tavsiye ediyorum.

Barselona ile ilgili son söz

Gergin ortamlardan kopmak için güzel bir fırsat. Dostlarımızın tavsiyelerine uyarak yaptım seyahati. İş dünyasından bir arkadaşımla, Ceren Kumbasar’la yolculuk yaptık. Sizler de yanınıza sağla bir dost alın, bu güzel şehrin büyüsüne kendinizi bırakın. Pişman olmayacaksınız. Büyük bir gezginin sözüyle tamamlamalı yazıyı: Her gezgin gibi hatırladığımdan çok daha fazlasını gördüm, ve gördüğümden çok daha fazlasını hatırlıyorum. Viva la bella vita!

BARSELONA'DAN NOTLAR

*Cal Pep: Barselona'da muhteşem tapasları olan, belli günler, sadece belli saatler arası açık olan bir mekan. Barda oturup tapasları yemek şahane…Rezarvasyonlu gitmek en iyisi..

*Barcelona'nın insanında, binasında, tarihinde, sanatında hepsinde Gaudi'nin, Picasso'nun ruhunun akmakta olduğu gözle görülebilir..

*Barcelona'da iki şey göze çarpıyor: Gaudi ve fc Barcelona. her yerde bu iki şey ile karşılaşıyorsunuz. Barcelona'da alışveriş bir harika..

*Barcelona’da James Blunt şarkıları dinlemek sarsıcı şeylere yol açıyor.. Naif, kibar. belki sesinden, belki tarzından insanda saygı uyandırıyor. Sokak aralarında doğduğum yılı anlatan 1973, postcards, goodbye my lover şarkılarını dinlerken kendimden geçtim..