BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,74
ALTIN 2.492,01
HABER /  MEDYA

Dersim katliamının emrini bakın kim verdi!

Tunceli Eski Milletvekili Sinan Yerlikaya “Dersim’e askeri müdahale yapılması talebini Celal Bayar gündeme getirdi” dedi.

Abone ol

A Haber’de Sevilay Yükselir moderatörlüğünde ekranlara gelen ‘Yüzde Yüz Siyaset’ programında hükümet tarafından düğmeye basın Alevi açılımı, 1937-1938 Dersim olaylarının iç yüzü ve CHP’deki özür krizi ele alındı.

Tunceli Eski Milletvekili Sinan Yerlikaya, Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Avukat Kezban Hatemi ve Gazeteci-Yazar Hikmet Genç’in konuk olduğu programda ‘Katliam emrini kim verdi? sorusunun da yanıtı arandı. Yerlikaya, “Dersim’e askeri müdahale yapılması talebini Celal Bayar gündeme getirdi” dedi.

YERLİKAYA: CELAL BAYAR’DAN MÜDAHALE TALEBİ

İbrahim Tali döneminde, inanç konusundaki tezattan dolayı, Alevi-Sünni meselesinden dolayı Dersim halkı devamlı şikayet ediliyor. Bu şikayetler birikiyor ve hükümet bir askeri operasyon yapma durumuna geliyor. Atatürk’e raporlar geliyor. Bir gün Bakanlar Kurulu’nda Celal Bayar diyor ki ‘Efendim, oraya esaslı bir müdahale yapılmazsa bunun önünü alamayız.’

BAYAR ‘OPERASYONUN MERKEZİ DERSİM’ DEDİ

1938 Mayıs ayına kadar ne yapılacak diye plan yapılırken Celal Bayar Meclis’te bir konuşma yapıyor, ‘Doğu’da esaslı bir askeri operasyona gireceğiz, bunun merkezi Dersim olacaktır ‘diye konuşma yapıyor. 5 Ağustos 1938’de Bakanlar Kurulu’ndan tezkere çıkıyor. Ve tezkereden sonra 10 bin askerle değil, 30 bin asker...