BIST 9.680
DOLAR 32,45
EURO 34,49
ALTIN 2.474,36
HABER /  GÜNCEL

Savunma Sanayi Başkanı yeni İHA, F35 ve S400'ler ilgili bombaları patlattı

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir'den S400, yeni İHA'lar, ABD'nin vermekte nazlandığı F-35 uçakları ve milli uçak projesine ilişkin son dakika açıklamalar geldi.

Abone ol

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir bugün katıldığı canlı yayında ABD ile Türkiye arasında gerilim yaratan Rus S400 füzelerinin ne zaman geleceğini ve ne zaman aktif olacağını açıkladı.

Demir, Milli Muharip uçak projesine ilişkin bilgiler de verdi ve yeni bir İHA'den söz etti. İşte Savunma Sanayı Başkanı'nın yaptığı son dakika açıklamalar: 

S400 füzeleri ne zaman geliyor?

-Temmuz 2019’da teslimat başlayacak. Ekim gibi de sistem aktif olmuş olacak. İki sistem var, ikinci sistemin takvimi ötelenmiş durumda, herhangi bir sıkıntı yok.

ABD YAPTIRIM TEHDİDİNDE BULUNUYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemlerini alması halinde ABD'nin Türkiye'ye yaptırımlar uygulayacağını açıklamıştı. Türkiye tehditlere rağmen S400 işinden vazgeçmiyor.

Patriot füzeleri ne olacak?
-İkiden fazla hava savunma sistemine ihtiyacımız olduğunu belirttik. Görüşmeler oldu bu yönde, milli çalışmalar da devam ediyor. ABD’den Patriot talebimiz vardı, 1,5 yıl sonra geri dönüş oldu. Görüşmeler devam ediyor, açıklığa kavuşması gereken konular var. Teklifin içeriğini ve detayları olduğu gibi kabul etmemiz mümkün değil. Hızlı bir trafik var. Konunun teknik yönüyle ilgileniyoruz biz. Sorumluluğumuz bu alanda. Bunun dışındakiler diğer karar vericilerle ilgili. Biz kendi görüşme masamızda bunlara girmiyoruz.

Hisar Hava Savunma Sistemi
-Testleri devam ediyor. Alımları konuşurken, yerli çalışmaları da durdurmuş değiliz.

F35'ler verilecek mi?
-İki uçağın teslimi yapıldı. İki uçağın teslimi önümüzdeki ay yapılacak. Bununla muhatabız. Türkiye üretim konusunda iş paylaşımı anlamında neler yapabilir, bunları konuşuyoruz.

Milli muharip uçak projesi
-Belirli modellerin testi başladı. Proje toplantıları, alt sistem toplantıları yapılıyor. Kapsamlı bir çalışma bu. Ortaklarla beraber devam ediyor. 2023 hangar çıkışımızı hala koruyoruz. Projelerimizde tıkanma duraklama yok.

-Tanklarımıza yeni koruma sistemleri entegre ediliyor. 

-Yeni bir İHA’mız gündeme gelebilir, HÜRKUŞ’umuzun silahlısını sahada görmeye başlayabiliriz.
-Hafif silahlarda da çeşitli çalışmalarımız var. Ve bazı yabancı menşeili silahların yerli olanlarını yapma çalışmalarımız devam etmekte.