BIST 9.916
DOLAR 32,42
EURO 34,85
ALTIN 2.428,80
HABER /  DÜNYA

SAVAŞTAN KAÇAN 11 TÜRKMEN AKRABALARININ YANINA GELDİ

Suriye’nin Halep kentinde devam eden iç savaştan kaçan 11 Türkmen, Mersin’in Silifke ilçesindeki akrabalarının yanına geldi.<br/>Evlerinin b...

Abone ol

Suriye’nin Halep kentinde devam eden iç savaştan kaçan 11 Türkmen, Mersin’in Silifke ilçesindeki akrabalarının yanına geldi.
Evlerinin bombardımanlarda yıkıldığını, birçok akrabasını da bu savaşta kaybettiklerini söyleyen Abdulrezzak Sakkan, son çarelerinin Silifke’deki akrabalarının yanına yerleşmek olduğunu söyledi.
Silifke’de yaşayan, lakapları da Halepliler olan Şakip Bayraktar ve Parlatanlarla akrabalık bağı olduğunu ifade eden Abdulrezzak Sakan, “Silifke’deki akrabalarımızla savaştan önce görüşüyorduk. Hem bizler hem de Silifke’deki akrabalarımız birbirimize gelip gidiyorduk. Bundan iki ay önce Silifke’ye gelerek akrabalarımızla görüştük. Suriye’deki savaşta büyük kayıplar verdiğimizi, evimizin barkımızın yıkıldığını ve sefalet içerisinde olduğumuzu söyledim. Onlar da bize Türkiye’ye geçtiğimiz takdirde Silifke’ye gelebileceğimizi söylediler. Bunun üzerine ben geri dönüp eşim, çocuklarım ve kuzenimle birlikte bir araçla önce Kilis’e, oradan da Silifke’ye geldik. Türkiye Cumhuriyeti’nden vatandaşlık vermesini istiyoruz. Bize ve çocuklarımıza Türkçe kursları verilmesini istiyoruz. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz” dedi.
Halep’te hala akrabalarının olduğunu ve en kısa zamanda onları da Türkiye’ye getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Sakkan, “Halep’te yaşayan birçok Türkmen var. Türkmenlerin üzerinde büyük bir baskı var. Türkmenlerin yaşadığı mahalleler, evler bombalanıyor. Küçücük çocuklar öldürülüyor. İnsanların bombardımanlardan dolayı ya kolu yok, ya bacağı... Yeter artık, buna birileri dur demeli” diye konuştu.
“Çatışmaların artmasıyla birlikte insanların büyük çoğunluğu Türkiye’ye veya daha güvenli sınır köylerine kaçmış durumda” diyen Abdulkadir Osfera ise, “Muhaliflerin bulunduğu bölgelere elektrik verilmiyor. Akşam olduğunda da sokaklar tam bir hayalet şehri andırıyor. Güvenlik problemi, şehrin sayılı sivil sakinini de akşamları dışarı çıkmaktan alıkoyuyor. Keskin nişancılar nedeniyle insanlar, her köşe başında ölümle burun buruna. Aylardır aynı sokaklarda devam eden savaş her iki tarafı da yormuş, artık ortalıktaki cesetler bile toplanmıyor. Şehirde durma noktasına gelen hayatta, insanlar yiyecek ekmek, yakacak mazot bulamıyor. Temel ihtiyaç maddesi her şey karaborsada. İnsanlar ekmek bulabilmek için sabahın erken saatlerinde fırınların önünde yerlerini alıyor. Eskiden petrol bol olduğu için ısınma da ona göre yapılmış. Evlerde mazot sobaları kullanılıyor. Şimdilerde ise fiyatlar ateş pahası. Bunun için insanlar eskiden yüzüne dahi bakılmayan çıkma yağlarla ısınıyor. Petrol istasyonları çalışmadığı için benzin ve mazot, sokaklarda bidonlarla satılıyor. Savaştan önce litresi 45 kuruş olan mazot şimdi 4 lira” şeklinde konuştu.
Dedesinin babasının Halep’ten yıllar önce Silifke’ye gelip yerleştiğini belirten Şakip Bayraktar da, “Halep’teki akrabalarımızın durumu içler acısı. Bizler onlara kapılarımızı sonuna kadar açtık. Devlet büyüklerimizden de onlara yardım etmesini bekliyoruz. Umarım bir an önce bu savaş biter ve tüm akrabalarımız rahat bir nefes alır” ifadelerini kullandı.
Halep’teki akrabalarını Silifke’de görmekten mutlu olduğunu söyleyen Almanya Silifkeliler Derneği Başkanı Kerim Parlatan ise, “Halep’teki yurtlarını terk edip Silifke’ye gelen ve buradaki akrabalarından medet bekleyen Halepli akrabalarımız için elimizden gelen desteği vereceğiz. Orada yaşananları bizlere anlattıklarında ürperdik. Yaşananlar gerçekten vahşet. Bizlere orada çektikleri video görüntüleri gösterdiler. İnsanın kanının donmaması mümkün değil” dedi.
(İHA)