Çok insan öldü, çok kan aktı. Bu savaş hakkında çok şey yazılacak, çizilecek. Independent'e göre tek kaybeden var.
Abone olGenel kanı, Güney Osetya’ya topyekün bir saldırı başlatarak Rusya’ya meydan okuyan Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin büyük bir yenilgiye uğradığı yönünde.
Seçmenine Güney Osetya bölgesinde 2008 sonuna kadar kontrolü yeniden ele almayı vaad eden Saakaşvili, beklemediği bir sonuçla karşılaştığını “Bu savaş bana geçmişin kötü tecrübelerini anımsattı. Uzun yıllardır böyle bir durumla karşılaşmamıştık. Bu hayal edebileceğiniz en sürreal dünya krizi” sözleriyle itiraf ediyor.
Dünya basını da Amerika Birleşik Devletleri ve NATO’dan umduğu desteği bulamayan Saakaşvili’nin hesap hatası yaptığına dikkat çekiyor:
The Independent “Tüm bu NATO’YA alma vaadleri Gürcü maceracılığını cesaretlendirdi. Devlet Başkanı Saakaşvili’yi, NATO’nun kurucu üyelerinden biri gibi hareket edebileceğine inandırdı. O da buradan, herhangi bir zarar görmeden Rusya’yı kışkırtabileceği sonucu çıkardı.”
“Kazan-Kazan” teorisine atıfla “Bu en başından beri Kaybet-Kaybet çatışmasıydı” ifadesini kullanan İngiliz The Guardian Gazetesi de en büyük kaybedenin Saakaşvili olduğuna vurgu yapıyor: “En büyük kaybeden ise Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili. Rusya’nın Güney Osetya’yı geri almaya çalışmayacağını düşünüp kumar oynadı ve kaybetti. Gürcistan’ı birleştirmek temel hedefiydi. Ancak şimdi kazanmak bir yana daha fazla toprak yitirdi. Güney Osetya’yı tamamen kaybetti. Abhazya’dan bir askeri saldırıya da hedef olabilir. Rusya da bedel ödedi. Komşusunun egemenliğindeki bir bölgeyi işgal ederek, tüm bölgeyi tedirgin etti. Gürcistan tecrübesi, Avrupa’nın Rusya’ya ilişkin görüşlerini de sertleştirdi.