BIST 10.740
DOLAR 32,19
EURO 35,02
ALTIN 2.512,06
HABER /  GÜNCEL

Savaş ortasındaki kadınlar için panel

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, savaş ortasındaki kadınlar için konuştu!

Abone ol
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, savaşın ortasında kadın ve çocukların çığlıklarını yansıtan hiçbir mekanizma bulunmadığını belirterek, ''Halbuki savaşın ortasındaki kadınların ve çocukların çığlıklarının duyulması gerekir. O da bir doğal afet halidir'' dedi. 
Ankara Genç İşadamları Derneği Kadın Platformu, Sheraton Otel'de ''Afet ve Kadın'' konulu bir konferans düzenledi. 

Burada konuşan Bakan Kavaf, Türkiye'nin de üzücü deneyimler yaşadığı afetlerin, insanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, insanın normal yaşantısını kesintiye uğratan olaylar olduğunu belirtti. 

Afetlerden en çok kadınlar, çocuklar ve yoksulların zarar gördüğüne işaret eden Kavaf, toplumların kadınlara biçtiği roller ve bu rollerin yansıması olan davranış kalıplarının yarattığı eşitsizlikler ve yoksulluğun, kadınları günlük yaşamda ve afetlerde daha hassas kıldığını, daha çok zarar görmelerine yol açtığını ifade etti. Kavaf, Endonezya tsunamisinde kadınların, yaşlıları ve çocukları kurtarmaya çalışmaları, yüzme bilmemeleri veya geleneksel giysilerinin kaçmalarını engellemesi gibi nedenlerle erkeklerden 3–4 misli daha fazla öldüklerini vurguladı. 

Afetlerde meydana gelen çevresel tahribattan da kadınların sağlık ve yaşam kalitesinin daha olumsuz etkilendiğini kaydeden Kavaf, ''Doğurganlık özelliklerinden dolayı, çevre kirliliğinden hem kadınlar hem de gelecek nesiller etkilenmekte ve önemli risk grubunu oluşturmakta'' dedi.

Çevrenin olumsuzluklarından çok etkilenmelerine rağmen kadınların, çevreyi olumsuz yönde etkileyen konumunda bulunmadıklarını belirten Kavaf, BM Çevre Programı'nın değerlendirmesine göre, kadınların yoksulluk içinde yaşasalar dahi aileleri için besin ve enerji sağlama yükümlülüklerini yerine getirirken çevreyi bozucu eylemler gerçekleştirmediklerini aktardı. Kavaf, ''Kadınlar doğurmak, beslemek, büyütmek ve üretmek işlevleri dolayısıyla çevre ile daha fazla etkileşim içerisindedir ve çevre dostudurlar'' diye konuştu.

Aile bireylerinin yetiştiricisi, aynı zamanda eğiticisi olarak kadınların, şimdiki ve gelecek kuşaklar için yaşamın sürdürülebilirliğini ve kalitesini doğrudan etkileyerek, sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesinde önemli rol oynadıklarını dile getiren Kavaf, kadınların, çevresel yönetime yaptıkları katkılar kabul edilip desteklenmedikçe, sürdürülebilir kalkınmanın ulaşılamayan bir hedef olarak kalacağını söyledi. 

Kadınların, her zaman ve her yerde daha duyarlı ve etkili olduklarını vurgulayan Bakan Kavaf, kadının da kendisine düşen bu rolün öneminin farkında ve bilincinde olması gerektiğini kaydetti. Kavaf, kadınların sürdürülebilir kalkınmaya katılmaları açısından farkındalık sağlanması gerektiğini, kalkınmayı kadına sunmak yerine, kadınları güçlendirerek kalkınmayı gerçekleştirmelerini sağlamanın önemli olduğunu belirtti.

''KADINLAR AFET PLANLAMASINA YENİ BİR PERSPEKTİF GETİRECEK''

Doğal afetlerin yaşandığı zaman dilimlerinin, aynı zamanda dünyada insan ticaretiyle uğraşanların en çok faaliyet gösterdiği alanlar olduğunu vurgulayan Kavaf, kadınların afet sonrası yardım süreçlerinde yer almalarının çocuklarını insan ticaretiyle uğraşanlara kaptırmaması açısından da önemli olduğunu kaydetti.

Geçmişte Bosna'da, Afganistan'da, Irak'ta savaş yaşandığını, Filistin'de halen savaşın bulunduğunu ifade eden Kavaf, ''Savaşın ortasında kadın ve çocukların çığlıklarını yansıtan hiçbir mekanizma yok. Yansıtan mekanizmalar savaşları sadece teknolojik güç yarışı şeklinde yansıtıyorlar. Halbuki savaşın ortasındaki kadınların ve çocukların çığlıklarının duyulması gerekir. O da bir doğal afet halidir'' diye konuştu. 

Türkiye'de, bütün yapılan çalışmalara karşın afet yönetimlerinde kadınların daha fazla yer almalarına ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Kavaf, şöyle konuştu:

''Kadınların farklı deneyimleri, öncelikleri, yaklaşımları ve çözüm önerileri afet planlamasına yeni bir perspektif getirecek ve böylece afet yönetimini daha etkili kılacaktır. Çünkü afetlerde kadınların ihtiyaçları erkeklerden farklıdır. Örneğin afet sonrası yardım paketlerinde bebek bezi, biberon, mamanın yanında, aile planlaması hizmetleri, hijyen ve bakım ile ilgili gereksinimler genellikle unutulmaktadır. Afete hazırlığın ve afet sonrası hizmetlerin planlanmasında, yönetiminde kadınlara da eş sorumluluk verilmesi kadınlara özel bu sorunların fark edilmesi, çözülmesi ve gereksinimlerin sağlanması açısından son derece önemlidir.'' 

ANADOLU AJANSI'NDAN ''AFET VE KADIN'' KONULU FOTOĞRAF SERGİSİ

Programda, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oya Çakın da afet hazırlığı, planlamaları ve afet sonrası hizmetler konusunda bilgi verdi.
''Ankara'ya Değer Katan Kadınlar Ödül Töreni''nin de düzenlendiği programda, ANGİAD Başkanı Abdullah Değer, Bakan Kavaf'a ve Çakın'a teşekkür plaketi verdi. Bakan Kavaf da Avusturya Büyükelçisi Heide Marla Gürer'e plaket sundu. Programda, ayrıca AK Parti Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin ile MHP Kadın Kolları Başkanı Şennur Şenel'e de plaket verildi.  
Ankara Valisi Celal Dinçer de tasarım yönetimi yapan Gaye Çeliker'e ödülünü verirken, Sakarya depreminde bulunduğunu ve burada yaşadıklarını anlattı. 

Programda ayrıca Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan ''Afet ve Kadın'' konulu fotoğraf sergisi açıldı. Sergide, Anadolu Ajansı fotomuhabirlerince çekilen İran depremi, Endonezya'daki tsunami ve Pakistan'daki sel felaketinde kadın ve çocukların yaşadığı acıları gösteren fotoğraflar yer aldı.