BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,74
ALTIN 2.402,89
HABER /  DÜNYA

Savaş çıkartacak bağımsızlık ilanı SON DAKİKA

Ukrayna Kırım'dan sonra en büyük toprak parçalarından birini daha kaybediyor. Donetsk ve Luhansk'te bağımsızlık ilan edildi.

Abone ol

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’te, Rusya yanlıları güvenlik binalarını ele geçirdi.

Rus Itar-Tass haber ajansı, Donetsk bölgesel yönetiminin bağımsızlık ilan ettiğini ve 11 Mayıs'ta Rusya'ya katılmak için referanduma gidileceğini bildirdi.

Rus Ajansın haberine göre yerel konsey üyeleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de "barış gücü kuvvetleri göndermesi" çağrısında bulundu.

Ukraynalı yetkililer ise açıklamanın Rusya yanlısı göstericilerden geldiğini ve yerel yöneticilerin henüz bu kararları onaylamadığını söylüyor.

BAĞIMSIZLIK İLAN ETTİLER REFERANDUM İSTİYORLAR

Pazar gününden bu yana Donetsk'teki hükümet binasını işgal altında tutan Rusya yanlısı göstericiler, kentin idari olarak Ukrayna'dan ayrılması için 11 Mayıs'ta referandum çağrısı yaptı. Reuters haber ajansına göre eylemciler, 'yasadışı' olarak niteledikleri Ukrayna güvenlik güçlerinin saldırganlığına karşı Rusya'nın bölgeye asker göndermesini talep ettiklerini bildirdi. 

Gelişmeler üzerine açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Vekili Aleksandr Turçinov, Rusya sınırındaki askeri tedbirlerin artırıldığını söyledi. Turçinov, Moskova yönetiminin 'Kırım'daki senaryoyu doğu Ukrayna'da da tekrarlamak istediğini' savundu.

RUSYA SINIRDA

Bu arada, Rusya'nın Ukrayna ile sınır bölgelerindeki askeri yığınağının devam ettiği belirtiliyor. ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndaki (AGİT) temsilcisi Daniel Baer, on binlerce Rus askerinin Ukrayna sınırı yakınında konuşlandığını öne sürdü ve Moskova'yı bölgedeki tansiyonu düşürmeye yönelik adım atmaya davet etti.

RUSYA İŞGALE HAZIRLANIYOR İDDİASI

Son gelişmeler üzerine açıklama yapan Ukrayna Başbakanı Arseny Yatsenyuk, ülkenin doğusundaki üç kentte yaşananların Rusya'nın Ukrayna'yı bölme ve bölgeye asker sokma planının bir parçası olduğunu söyledi.

Rus askerlerinin Ukrayna sınırından 30 kilometre uzaklıkta olduğunu söyleyen Yatsenyuk, "Ukrayna karşıtı bir operasyon devreye sokulmuş durumda, yabancı askerler sınırı geçerek bölgeyi işgal etmeye hazır. Ancak buna izin vermeyeceğiz" dedi.

CEPHANELİKLERE EL KOYDULAR

Ukraynalı yetkililerin aktardığına göre protestocular Luhansk’taki güvenlik binasında cephaneliklere de el koydu.

Göstericilerin baskını üzerine polis, Luhansk’a çıkan yolları kapattı. Protestocular Pazar günü Luhansk, Donetsk’in yanı sıra Harkiv’deki hükümet binalarını da basmıştı. Polisle çatışan göstericiler binalara Rus bayrağı asarak bağımsızlık için referandum çağrısı yaptı.

ukrayna.png

DONETSK İŞGAL ALTINDA

Şiddetli eylemlere sahne olan Donetsk'te göstericiler polis barikatını aşarak hükümet binasını işgal etti. Rusya yanlısı sloganlar atan göstericiler binaya Rus bayrağı astı.

Donetsk polisi sözcüsü İlhor Dyomin, gösteriye yaklaşık bin kişinin katıldığını ve 100 kişinin binayı işgal ettiğini söyledi.

ukrayna donetsk olaylar.png

UKRAYNA RUSYA'YA SUÇLADI

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov ülkenin doğusundaki bu hareketlerin arkasında Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya'ya sığınan Yanukoviç'in olduğunu öne sürdü.

Avakov, Facebook hesabındaki mesajında şöyle dedi: "Toplanan kişilerin sayısı çok değil ama çok saldırganlar. Durum kan akıtılmadan kontrol altına alınacak. Ama aynı zamanda hükümet binalarına, kolluk güçlerine ve diğer vatandaşlara saldıranlara karşı sıkı önlemler alınacaktır."

ukrayna.png

ACİL TOPLANTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki Rusça konuşan azınlığı koruma hakları olduğunu söylemişti. Ukrayna hükümetiyse Rusya'yı iç işlerine müdahale etmekle suçluyor.

Ukrayna Geçici Devlet Başkanı Oleksander Turçenov gelişmeler üzerine Litvanya'ya yapacağı ziyareti iptal etti ve güvenlik yetkililerini acil toplantıya çağırdı.

Göstericiler, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in kitlesel gösteriler nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kalmasının ardından Rusya tarafından ilhak edilen Kırım bölgesini örnek alıyor.