BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.435,52
HABER /  DÜNYA

AB ve ABD'den Kıbrıs atağı

Avrupa Birliği ve ABD, Kıbrıs'ta çözüm için diplomatik temasları hızlandırdı.

Abone ol

KIBRIS sorununa yön veren taraflar, Avrupa Birliği ve ABD, çözüm müzakerelerine ivme kazandırmak ve liderleri cesaretlendirmek amacıyla adada art arda üst düzey temaslar yapıyor.

Yabancı diplomatların gündeminde güven yaratıcı önlemler ile kapalı Maraş kentinin Rumlara verilmesi gibi iki temel konu var. Arabulucular, liderlere tempoyu artırmaları ve müzakerelerde sonuç alıcı aşamaya geçmeleri konusunda tavsiyelerde bulunacak. Avrupa Birliği’nin genişlemeden sorumlu komiseri Stefan Füle bu akşam iki liderle ayrı ayrı görüşecek. Füle iki günlük Kıbrıs ziyareti kapsamında iki kesimdeki siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelecek.

Yarın da ABD Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcısı Eric Rubin, liderlerle görüşmek üzere adada olacak. ABD'li diplomatın gündeminde Maraş’ın Rumlara verilmesi ve müzakerelerin hızlı ilerlemesine yönelik öneriler var.

İLERLEME BEKLENTİSİ VAR

Özellikle Kıbrıs Rum tarafı, Avrupalı ve ABD'li diplomatların temaslarından müzakere sürecinde ilerleme olacağı beklentisinde. Rumlar Türk tarafının kontrolündeki sahil kenti Maraş’ın güven yaratıcı önlemlere dahil edilerek kendilerine verilmesini talep ediyor. Rumlar, Maraş’ın devri konusunda özellikle ABD’den yardım istiyor, Washington yönetimi Maraş’ın iadesinin müzakerelere ivme kazandıracağını düşünüyor.

Türk tarafıysa Maraş’ın kapsamlı çözümün parçası olduğunu ve toprak konusundan ayrı olarak ele alınamayacağını belirterek güven yaratıcı önlemlerin iki tarafın da yararına olması gerektiğini vurguluyor.

11 Şubat’ta başlayan müzakereler oldukça ağır ilerliyor. Soruna yön veren ülkeler sürece hız kazandırmayı ve liderlerin cesaretle al-ver sürecine geçerek sorunu kısa sürede sonuçlandırmalarını istiyor. Bu çerçevede taraflar arasında güven yaratmayı amaçlayan önlemlerin acilen hayata geçirilmesinin sürece ivme kazandıracağı değerlendiriliyor.

AB'li yetkili Stefan Füle, Rum lider Anastasiadis’le yapacağı görüşmede Avrupa Birliği’nin Kıbrıs müzakerelerinde teknik düzeyde katılımını ve Güven Yaratıcı Önlemlere Avrupa’nın vereceği desteği ele alacak. Füle, Jose Manouel Barroso’nun temsilcisi Pieter Van Nuffel’in müzakerelerdeki rolünü de görüşecek.

AB'NİN DE YER ALMASINI İSTİYORLAR

Füle’nin Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla yapacağı görüşmedeyse Maraş, güven yaratıcı önlemler ve Kuzey’in Avrupa Birliği’ne uyum çalışmaları ele alınacak. Türk tarafı AB muktesabatında uyum çalışmalarında, bizzat AB’nin de yer almasını istiyor.

Rumların adanın güneyinde ulaştığı önemli doğalgaz rezervlerinin, adada bulunacak çözümden sonra boru hattıyla Türkiye’ye ulaştırılması ve buradan da Avrupa’ya gönderilmesi planlanıyor.

Özellikle ABD, Kıbrıs’ta varılacak çözümle, İsrail de dahil bölgedeki tüm taraflar arasında güven ve istikrar sağlanacağını, bu çerçevede bölgedeki önemli enerji kaynaklarının da sağlıklı idare edileceğini değerlendiriyor.

Kıbrıs’ın güney açıklarındaki parsellerde, doğalgaz sondaj çalışmalarını ağırlıklı olarak Amerikan şirketleri yürütüyor. Bölgede Avrupa petrol şirketleri de faaliyet gösteriyor.