BIST 10.159
DOLAR 32,14
EURO 35,10
ALTIN 2.473,72
HABER /  DÜNYA

Sarkozye firavun benzetmesi

Ahmedinejad, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "firavunlar gibi konuştuğunu" belirtti.

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "firavunlar gibi konuştuğunu" belirterek, "Siyonizm düşüncesini savunan hiç kimseyle el sıkışmayacaklarını ve görüşmeyeceklerini" söyledi.

Ahmedinejad, Huzistan eyaletine bağlı Ahvaz kentinde halka hitaben yaptığı konuşmada, Sarkozy'nin kendisi hakkındaki sözlerine değindi.

İran Cumhurbaşkanı, Sarkozy'yi kastederek, "Sürekli olarak büyüklük iddiasında bulunan bu beyefendi, tribünlerin arkasında oturduğunda firavunlar gibi konuşmaya çalışıyor ve Siyonist rejimin yok olmasını isteyenlerle el sıkışmayacağını ve müzakere etmeyeceğini tekrarlayıp duruyor" dedi.

Sarkozy'ye hitap ettiğini belirten Ahmedinejad, "İran'da hiç kimse sizinle el sıkışma ve müzakere talebinde bulunmadı ve bulunmayacak ki, siz müzakere için ön şart ileri sürüyorsunuz" ifadesini kullandı.

Ahmedinejad, "İran halkıyla müzakere etmek isteyenler bilmeli ki, bu millet hiçbir zaman Siyonist İsrail rejimini resmi olarak tanımayacak. İran halkı ancak, işgal ve terörizm üzerine inşa edilen Siyonist rejim düşüncesinin dünyadan silinmesini isteyenlerle müzakere eder" diye konuştu.

Sarkozy, en son İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin kabulünün 60. yıl dönümü münasebetiyle yaptığı konuşmada, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı kastederek, "İsrail'in haritadan silinmesi gerektiğini söyleme cesareti gösteren biriyle el sıkışmak benim için imkansızdır. Böyle biriyle aynı masada oturmam" demişti.

Sarkozy, 3 Eylülde Suriye'ye düzenlediği iki günlük ziyarette de, "Bir sabah uyandığımızda İsrail'in İran'a saldırdığı haberiyle karşılaşacağız. Bu durumda kimse, bu saldırının yasallığını sorgulamaz" ifadesini kullanmıştı.

Fransa'nın Tahran Büyükelçisi Bernard Poletti'yi geçen hafta, Dışişleri Bakanlığına çağırarak açıklamalara tepki gösteren İran, "Sarkozy'nin İsrail sözcüsü gibi hareket ettiğini" belirtmişti. İran'ın nükleer enerji programı nedeniyle, Tahran-Paris arasındaki ilişkiler son yıllardır düşük düzeyde devam ediyor.