BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,15
ALTIN 2.468,68
HABER /  GÜNCEL

Çizgili sırtlanlar Urfada görüldü

Türkiye'de nesli tükenme tehlikesi altında olan çizgili sırtlanlar, Şanlıurfa bozkırlarında görüntülendi.

Abone ol

Doğa Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, dernek tarafından "Hedef Sıfır Yok Oluş" kampanyası kapsamında bölgede 4 yıldır sürdürülen çalışmalarla, ceylan, kelaynak ve çöl varanı gibi canlıların korunması ve neslinin devamına yönelik projeler yürütülüyor.

Doğa Derneği ekibi, Şanlıurfa ve ilçelerinde yapılan çalışmalar kapsamında, daha çok kayalık alanlar ve derin vadilerde yaşamını sürdüren çizgili sırtlanların yuvalarını belirleyerek, gözlem ve koruma çalışmaları başlattı.

Bölgedeki çobanları sırtlanlar konusunda bilgilendiren Doğa Derneği ekibi, bu türü avcıların tehdidinden korumak için de çaba gösterdi.

Gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından sırtlanlar, yaklaşık 2 ay önce Şanlıurfa'nın bir köyünde doğal yaşam alanlarında görüntülendi.

"Doğanın çöpçüleri"

Doğa Derneği Şanlıurfa Bölge Sorumlusu Turan Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Anadolu'nun en nadir canlılarından çizgili sırtlanların" Türkiye'de doğal ortamda ilk kez görüntülendiğini söyledi.

Anadolu'nun bazı bölgelerinde, Şanlıurfa'da Tek Tek Dağları ve Suriye sınırına yakın köylerde, Afrika, Asya'nın batısı, Arap Yarımadası ile Hindistan çevresinde yaşayan çizgili sırtlanların sanıldığı kadar tehlikeli canlılar olmadığını bildiren Çetin, bu türün aslında insanlardan çok korktuğunu belirtti.