BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Sarısülük davasının ilk duruşması başlamadan ertelendi

Gezi eylemleri sırasında polisin silahından çıkan mermiyle ölen Ethem Sarısülük'e ilişkin davanın ilk duruşmasında olaylar çıktı. Mahkeme heyetinin “kapalı yapılmasına” karar verdiği duruşma başlayamadan ertelendi.

Abone ol

Ankara'da 1 Haziran tarihinde Gezi Parkı eylemine destek gösterileri sırasında Çevik Kuvvet polisi Ahmet Şahbaz’ın silahından çıkan mermiyle hayatını kaybeden Ethem Sarısülük davasının ilk duruşmasında olaylar çıktı.

Mahkeme heyeti tarafından ''kapalı yapılmasına'' karar verilen duruşma başlayamadan ertelendi.

Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşması öncesinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Sarısülük ailesine destek vermek üzere Ankara Adliyesi'ne gelen yaklaşık 250 kişi sloganlar attı, göstericilerden biri kırmızı yağlı boya dolu bir paketi Adliye'nin kapısına fırlattı.

Sarısülük ailesinin avukatları duruşmanın yapılacağı salonda çok sayıda sivil polisin bulunduğunu söyleyerek itirazlarını dile getirdi. Ethem Sarısülük'ün annesi, ''Salonda sivil polis istemiyoruz'' diyerek bağırdı.

Yaşanan tartışma sonrası mahkeme başkanı duruşma salonunun boşaltılması talimatını verdi.

Salonda ardı ardına arbede yaşandı

Salonunu boşaltılması sırasında Sarısülük ailesinin avukatları ile sanık avukatları arasında sözlü tartışmalar başladı. Tartışma bir anda kavgaya dönüştü. İzleyiciler de olaya dahil olunca duruşma salonundaki tansiyon iyice yükseldi.

İzleyiciler, salonda polis istemediklerini belirten sloganlar atarken, sivil kıyafetli Çevik Kuvvet polisleri sanık sandalyesindeki polis memuru Ahmet Şahbaz'ı güvenlik çemberine aldı.

Mahkeme başkanı, tartışma ve arbedenin önünü alınamayınca kamu güvenliğini gerekçe göstererek duruşmanın ilk celsesinin kapalı yapılmasına karar verdi.

Sanık avukatları, “talepleri alınmadan yapıldığı için usul hatasının” olduğunu söyleyerek karara itiraz etti. Mahkeme heyeti ise itirazı reddetti ve güvenlik ekipleri salonu boşaltmaya başladı.

Bu sırada duruşma salonu tekrar karıştı. İzleyiciler mahkemenin kararını ''12 Eylül'de bile böyle bir yargılama sistemi görülmedi'' diye protesto ederken, Ethem Sarısülük'ün kardeşlerinin de aralarında olduğu bazı müştekiler sanık sandalyesinde bekleyen polis memurunun üzerine yürüdü.

Arbede sırasında sanık polis memurunun tanınmamak için başına taktığı peruk yere düştü.

Müşteki avukatları peruğu havaya kaldırarak duruşma salonunda sergiledi. Sanık polis memuru Ahmet Şahbaz bunun ardından hızla salondan çıkarıldı.

Tutanak tartışması

Tartışmalar salonun boşaltılmasıyla dinmedi. Sanık avukatları ve müşteki avukatları arasında tutanak anlaşmazlığı yaşandı.

Söz alan sanık avukatları, ''Sanık, müştekilerce yapılan saldırı sonucu hayati tehlike geçirdi, salondan kaçırılmak zorunda kaldı, hayati bölgelerine ölümcül darbeler aldı ve bizim de can güvenliğimiz bulunmamaktadır.'' diyerek şikayetçi oldu.

Yerde bulunan kırılmış gözlük parçalarının müvekkillerine ait olduğunu belirten sanık avukatları tutanağa geçirilmesini talep ettiler.

Ancak bu sırada söze karışan Ethem Sarısülük'ün avukatı Kazım Bayraktar kırılan gözlüğün sanığa değil kendisine ait olduğunu söyledi.

Müşteki avukatları dışarıda ve duruşma salonunda polisin, avukatlara ve izleyicilere saldırısının devam ettiğini öne sürerek duruşmanın başka bir güne ertelenmesini talep ettiler. Ayrıca tanık Kazım Arslan’ın polis tarafından darp edildiği, kamera kayıtlarına bunların yansıdığı, iki polisin de silahlarına davrandıkları, tutanağa kaydettirildi.

Mahkeme başkanı, bu işlemin ardından duruşmayı 28 Ekim tarihine erteledi. Böylece Ethem Sarısülük davasının ilk duruşması daha başlamadan ertelenmiş oldu.

Davada sanık polis memuru Ahmet Şahbaz hakkında 1 yıl 4 aydan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.