BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,58
ALTIN 2.387,07
HABER /  EKONOMİ

Şarap fabrikası kurmak istediler ama

Süryani iki işadamı Mardin'in Midyat ilçesinde şarap fabrikası kurmak istedi. Başına gelmedik kalmadı.

Abone ol

Mardin'in Midyat ilçesi dünyadaki Süryanilerin merkezi durumunda. Ev yapımı Süryani şaraplarıysa bu yörenin 5 bin yıllık geleneksel bir içkisi.

Bölgeye gelen turistler de Süryani şarabına büyük ilgi gösteriyor. Ancak satın alacakları şarabı üreten bir fabrika yok.

İşte Süryani işadamları Yuhanna Aktaş ile Jakop Gabriel bu eksikliği fark etti ve bölgeye bir şarap fabrikası kurmak için iki yıl önce çalışmalara başladı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na sunulan proje binbir güçlükle kabul edildi ve iki işadamının zorlu macerası bundan sonra başladı.

Yöre halkının destek vermediği Süryani işadamlarına devlet de sırtını döndü. İşadamları altyapı eksiklikleri için Midyat Belediyesi'ne başvurdu. Ancak belediye "param yok" dedi.

İşadamları 100 bin lira harcayarak fabrikaya geçici yol yaptırıp elektrik çektirdi. Ancak nakil hatları arazilerinin üzerinden geçen köylülerden bile izin alamadı.

Hatta Yuhanna Aktaş'ın evi tesis kurma iznini aldıktan sonra polis tarafından izinsiz şarap ürettiği gerekçesiyle basıldı.

Bütün bu yaşananlara rağmen fabrika 2 yıldır üretime geçemedi. Çünkü üretim izni hala çıkmadı.