BIST 10.707
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.426,07
HABER /  GÜNCEL

Şap hastalığı karantinaya aldırdı

Çanakkale'nin Biga ilçesi Kalafat ile çevre köyler, hayvanlarda şap hastalığı görülmesi dolayısıyla karantinaya alındı.

Abone ol

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Ortan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kalafat köyündeki bir çiftlikte 3, diğerinde ise 1 hayvanda şap hastalığına rastlandığını bildirdi.

Müdürlüklerince gerekli tedbirlerin alındığını ifade eden Ortan, ''Kalafat köyü merkez olmak koşuluyla kuş uçuşu 3 kilometre çapındaki daire içinde kalan Yeniceköy, İdriskoru ve Kaşıkçıoba köyleri hayvan giriş çıkışına kapatıldı'' dedi.

Ortan, ayrıca 10 kilometre çapındaki daire içinde kalan diğer 38 köyün de gözetim altına alındığını belirterek, şunları kaydetti:

''Gözetim altına alınan 38 köyden, hayvan çıkışı yasaklandı. Yasak kapsamına çift tırnaklı büyük ve küçükbaş hayvanların tümü giriyor. Köy muhtarlarına köye giriş ve çıkış yapan araçların dezenfeksiyonu için gerekli dezenfektan madde dağıtıldı.

Şap hastalığı sebebiyle uygulanan karantina, koruma bölgesinde son hasta hayvanın iyileşmesinden veya ölümünden en az 15 gün sonra, gözetim bölgesinde ise en az 30 gün sonra veteriner hekiminin kontrolüyle kaldırılacaktır. Ancak hayvanlar yine gözetim bölgesinde olmak şartıyla son hastanın iyileşmesinden veya ölümünden 15 gün sonra meraya çıkabilecektir.''